Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kortrijk: brandweerkazerne wordt nieuwe Deelfabriek

(c) Trans Architecten

De Deelfabriek in Kortrijk verhuist eind 2022 van de Damastweverstraat naar de oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Trans Architecten uit Gent werkt momenteel aan het definitieve ontwerp voor de site van bijna 3.000 m².
De Deelfabriek is een bundeling van burgerinitiatieven die focussen op delen, ruilen en herstellen in de schoot van het OCMW van Kortrijk. Als de nieuwe site klaar is, zal er plaats zijn voor een reeks bijkomende initiatieven. De opgefriste toren moet de baken van dit stadsproject worden. Tegen 2022 zou er ook een nieuw plein moeten komen aan de site.

Monument

Een deel van de voormalige brandweerkazerne is beschermd als monument. Het gebouw dateert van de jaren ’40 van vorige eeuw maar verkeert nog in vrij goede staat. De herwaardering van de site, met de restauratie van de historische delen, moet zorgen voor een nieuwe dynamiek in de buurt.

Budget

Het budget voor dit project wordt begroot op 3.225.000 €. Daarvan gaat afgerond 900.000 € naar de restauratie van het erfgoed en het saldo naar de inrichting van de nieuwe deelfabriek. De Vlaamse overheid financiert 1,7 miljoen € van de geraamde kostprijs (300.000 € voor het erfgoed en het saldo als investering in sociale infrastructuur).
 
Trans Architecten realiseerde recent het Balenmagazijn en de nieuwe vleugel van het Designmuseum in Gent en het Leietheater in Deinze. De bouwploeg verwacht dat het definitieve ontwerp en de vergunningen in orde zijn tegen juli 2021. Dan starten de werken in augustus 2021.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

De stad Dendermonde schrijft een studieopdracht uit voor de opmaak van het ruimtelijk masterplan ‘Vestinggordel Dendermonde’, inclusief een participatieluik. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse bouwmeester. Het plangebied[…]

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Negentiende Oproep WinVorm

Negentiende Oproep WinVorm

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Meer artikels