Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk bouwt eerste coronaproof evenementenlocatie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kortrijk bouwt eerste coronaproof evenementenlocatie

(c) Stad Kortrijk

De stad Kortrijk wil als eerste in Vlaanderen een coronaproof locatie bouwen waar organisatoren kosteloos evenementen tot minstens duizend personen kunnen organiseren. De stad Kortrijk investeert ruim 240.000 € in het project dat kan rekenen op een 140.000 € subsidie van de Vlaamse regering.
Evenementenbouwers kunnen intekenen op een wedstrijd om een outdoor installatie op te trekken op Kortrijk Weide. De bedoeling is om deze volgende maand reeds te bouwen en ze minstens tot het einde van de zomer 2021 te laten staan. Samen met de indoor evenementenhal Depart moet deze nieuwe grote locatie ‘Depart XXL’ de plaats worden om het komende jaar coronaproof evenementen te organiseren.
 
Sinds de lockdown half maart zit de cultuur- en evenementensector zonder werk. Tijdens de veiligheidsraad van 20 augustus werd beslist om de capaciteit van evenementen opnieuw op te krikken en lokale besturen toe te laten om de capaciteit per locatie te gaan vastleggen in overleg met het Vlaamse evenementenloket. Op die manier kunnen meer dan 200 personen indoor en 400 personen outdoor worden toegelaten op evenementen.

De stad Kortrijk was al langer bezig met de voorbereiding van een coronaproof evenementenplein. De stad staat in voor de kosten van de opbouw van een installatie die toelaat om evenementen op een veilige manier te organiseren volgens de geldende veiligheidsmaatregelen. De installatie komt op Kortrijk Weide en vormt een geheel met de indoor evenementenhal Depart. Onder de noemer ‘Depart XXL’ voorziet de stad zo een locatie waar zowel binnen als buiten evenementen kunnen worden aangeboden.
Depart XXL wil een breed scala aan evenementen kunnen onthalen. Naast muziekoptredens of theatervoorstellingen moet de locatie ook mogelijkheden bieden aan horecazaken die creatief uit de hoek willen komen of de vele lokale verenigingen die een evenement op poten willen zetten. Dat kan gaan van sportevenementen over etentjes tot afterworks enz.

Modulair

De evenementenopbouwers krijgen dus de opdracht een plein te bouwen dat modulair is zodat het makkelijk omgebouwd kan worden naargelang de capaciteit en doelstelling van het evenement. Het plein moet een feestelijk en gezellig kader worden waar verenigingen en organisatoren gratis gebruik van kunnen maken. De installatie bevat onder meer ook een bar zodat elke organisator zelf een leverancier of cateraar kan aanstellen.

De keuze om het plein op te bouwen op Kortrijk Weide was evident. Het evenementenplein is optimaal uitgerust en bewees al dat grote evenementen er perfect passen, zoals eind 2019 nog met De Warmste Week. Bovendien is de connectie met evenementenhal Depart een ideale link. Ook voor Depart wordt bekeken wat de maximale capaciteit is binnen de veiligheidsrichtlijnen, zodat ook indoor evenementen in Kortrijk weer meer publiek kunnen aantrekken.

Wedstrijd

Voor de opbouw van dit plein doet Kortrijk een beroep op de professionele evenementenbouwers. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven waarbij men tot 31 augustus tijd heeft om in te tekenen en zo het concept en de opbouw van het plein uit te werken. Een jury zal zich vervolgens buigen over het ontwerp dat het beste voldoet aan diverse criteria om te beslissen wie het plein mag opbouwen.
 
De winnaar krijgt ook vrijblijvend de kans om de eerste twee weekends zelf gebruik te maken van het plein om evenementen te organiseren, waarbij de bar- en ticketinkomsten voor de organisator zijn. Zodra de opdracht officieel is toegekend, is het de bedoeling om het plein zo snel mogelijk te bouwen. De stad zou graag reeds vanaf half september evenementen willen organiseren op Depart XXL.

Kandidaten kunnen zich melden op www.kortrijk.be/departxxl
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wet regeling coronaschade bij overheidsopdrachten hapert

Wet regeling coronaschade bij overheidsopdrachten hapert

De coronamaatregelen hadden een negatieve impact op de bouwwerven van heel wat aannemers. Bouwbedrijven kunnen wel een claim voor vergoeding indienen bij de aanbestedende overheid, maar die moet individueel afgehandeld worden. In juli 2020 werd[…]

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Goedgevulde orderboeken bij zwembadbouwers

Meer artikels