Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Koopplannen worden slechts tijdelijk uitgesteld"

Eén op de drie Vlamingen die voor de crisis van plan was om een woning te kopen, stelt zijn vastgoedplannen uit omwille van financiële onzekerheid of omdat ze een prijsdaling verwachten. Dewaele Vastgoedgroep concludeert dit na een rondvraag bij 1.350 Vlamingen naar het effect van de viruscrisis op de woningmarkt.

Net als sommige andere vastgoedspelers verwacht ook Dewaele dat de vastgoedprijzen dit jaar met 3 tot 5% zullen dalen. Luxevastgoed en tweede verblijven zullen sneller én meer in prijs dalen dan gewone appartementen en woningen. Ook winkelvastgoed zal zware klappen krijgen. Bijna één op de vier huurders verwacht dat de huurprijzen zullen stijgen, bijna één op de vijf huurders vreest zelfs problemen om de huur te betalen.

De Belgische vastgoedmarkt ligt als gevolg van de viruscrisis vrijwel stil: plaatsbezoeken zijn niet meer mogelijk, er komen amper nieuwe panden op de markt en niet minder dan acht op de tien Vlamingen zijn nog niet klaar om een woning te kopen die ze enkel digitaal hebben bezocht. Intussen dikken de wachtlijsten voor fysieke bezoeken bij makelaars aan.Uit een grootschalige enquête die Dewaele Vastgoedgroep uitvoerde bij 1.350 huizenjagers, verkopers, investeerders en huurders blijkt dat de lockdown wel degelijk een effect zal hebben op de vastgoedmarkt. Zo hoopt ongeveer de helft van de Vlamingen dat de vastgoedprijzen door de coronacrisis zullen dalen.

Eén op de drie huizenjagers zet zelfs mede om die reden de aankoop of verkoop van een woning even on hold. Twee derde van de kandidaat-kopers en -verkopers zullen dit echter nog steeds doen na de crisis. Ongeveer zeven op de tien zullen blijven investeren in vastgoed. Ook de kandidaat-verkopers blijven positief: driekwart van hen is nog steeds van plan om zijn woning te verkopen.

“Dat de meeste huizenjagers, verkopers en investeerders hun vastgoedplannen niet op de lange baan schuiven, is een goed teken voor de markt. Bovendien blijft de Europese Centrale Bank (ECB) massaal geld pompen in de economie waardoor de interest laag blijft en verwacht men dat de koopkracht niet veel zal dalen. Vastgoed blijft nu meer dan ooit een aantrekkelijke belegging”, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep.

Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep.

De vastgoedsector hoopt zo snel mogelijk opnieuw aan de slag te kunnen gaan. En als dat het geval is, verwacht een kwart van de Vlamingen tijdens een plaatsbezoek extra maatregelen van de makelaar inzake social distancing, gebruik van mondmaskers, ontsmettingsgel en handschoenen, en dat rondleidingen slechts door één persoon worden uitgevoerd.

Opnieuw aan het werk

“Beperkende maatregelen tijdens bezoeken moeten ons niet tegenhouden om vastgoed te verkopen en verhuren, maar voor de sector is het van het grootste belang dat we zo snel mogelijk opnieuw aan het werk gaan. Een eerste stap om de vastgoedmarkt terug te laten opveren is een graduele heropstart van de experten die te pas komen aan een vastgoedtransactie. Denk hierbij aan vastgoedmakelaars, plaatsbeschrijvers, fotografen, experten voor elektrische keuringen, epc’s, stookolietanks, verhuisfirma’s,...” , aldus Filip Dewaele.

Algemeen schat Dewaele dat de woningprijzen met 3 tot 5% zullen dalen, al zal dit zich na de lockdown snel herstellen. Wat het luxevastgoed betreft, ziet Dewaele het iets minder rooskleurig in. Daar verwacht men dat kandidaat-kopers langer wachten omdat ze een grotere daling in prijzen verwachten. De beurs speelt daar een belangrijke rol. Hoe beter de beurs presteert, hoe meer het luxevastgoed floreert.Het winkelvastgoed daarentegen gaat volgens Dewaele moeilijkere tijden tegemoet: de trend van dalende huurprijzen door de e-commerce was reeds ingezet, maar met deze mokerslag zullen heel wat retail- en horecazaken zwaar in de problemen komen, klinkt het.

“Een mogelijke daling van de prijzen van 3 tot 5% is niet onoverkomelijk, daarmee zitten we tenslotte op hetzelfde prijsniveau als anderhalf jaar geleden. Luxevastgoed en tweede verblijven zullen meer en iets langer last hebben van deze coronacrisis dan de ‘gewone’ woningen en appartementen. Heel wat ondernemers zijn momenteel in eerste instantie bezorgd om de overleving van hun bedrijf en houden maximaal geld en fondsen aan binnen de vennootschap. Dat kan tijdelijk een druk op de prijzen creëren. Bij het bedrijfsvastgoed is het vooral het winkelvastgoed dat op korte termijn rake klappen zal krijgen; voor kantoren en bedrijfsgebouwen zien we minder problemen", besluit Filip Dewaele.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groep Huyzentruyt richt zich op Roemenië

Groep Huyzentruyt richt zich op Roemenië

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt wordt na Polen nu ook in Roemenië actief.  Het streefdoel is om tegen 2030 jaarlijks ongeveer 700 woongelegenheden te ontwikkelen in Roemenië, goed voor een jaarlijkse omzet[…]

21/06/2022 | Ondernemingen
Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Geel krijgt eerste residentieel warmtenet van de Kempen

Woningpas kan publiek worden gedeeld

Woningpas kan publiek worden gedeeld

Huis te koop in twee werelden

Huis te koop in twee werelden

Meer artikels