Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Koninklijke Bibliotheek van België wordt grondig verbouwd

© Creativeroom - Simon Beuzart

De Koninklijke Bibliotheek van België wordt verbouwd tot een nieuw museum dat deel uitmaakt van de Kapel van Nassau. Er komt ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen rond en in het Paleis van Karel van Lotharingen. Het project is het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek van België, de Regie der Gebouwen en Toerisme Vlaanderen.

Elke partner financiert een deel van het project. De totale kostprijs van de infrastructuurwerken wordt geraamd op ongeveer 4 miljoen €. Daar komt nog eens 2,5 miljoen € bij voor de scenografische werken. In mei 2020 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

De Regie der Gebouwen was verantwoordelijk voor de lancering en de financiering van de studie via een dienstenopdracht die in 2017 gegund werd. Ze publiceerde ook de opdrachten voor werken en analyseerde de offertes, zowel voor de infrastructuur als de scenografie. Ten slotte financierde ze het grootste deel van de infrastructuurwerken, voor een bedrag van ongeveer 3,3 miljoen €. De Koninklijke Bibliotheek en Toerisme Vlaanderen zijn verantwoordelijk voor de scenografische werken.

De omvangrijke infrastructuurwerken omvatten de ruwbouw, de afwerkingen en de speciale technieken zoals elektriciteit, de verwarming en de klimaatregeling, maar ook de verlichting, de liften en de sanitaire voorzieningen.  De werken ontvatten de volledige renovatie van de lokalen op de verschillende verdiepingen. Er zullen een heel aantal wanden en muren afgebroken worden voor het creëren van een open ruimte en er worden nieuwe verbindingen gemaakt om bepaalde plaatsen in het gebouw met elkaar te verbinden. Ook de vloeren, de muren en de plafonds worden vernieuwd. Er zullen tevens nieuwe trappen, loopbruggen en balustrades aangelegd worden. De houten vloeren zullen gerestaureerd of indien nodig vervangen worden en alle onderdelen uit natuursteen worden gerestaureerd.Er zijn ook verschillende inrichtingswerken voorzien om voor iedereen een vlotte toegang te verzekeren, ook voor personen met beperkte mobiliteit. Zo worden twee hefplatforms voor personen met beperkte mobiliteit aangelegd: het eerste tussen de twee verdiepingen van het museum en het tweede tussen de tijdelijke tentoonstellingsruimtes en de appartementen van Karel van Lotharingen.

De hoofdingang en het onthaal aan de Kunstberg zullen volledig heringedeeld worden. Hier zal ook een toegangshelling worden aangelegd. Er worden tevens nieuwe vestiaires en een nieuwe winkel voorzien en er zal een nieuwe glazen lift geïnstalleerd worden om de verbinding te verzekeren tussen elke verdieping en de inkom, het forum en de twee verdiepingen van de museumruimte.

Bij de eerste herstructurering worden de ruimtes rond de Kapel van Nassau, een ware gotische parel in het midden van het gebouw, volledig omgevormd tot een museumruimte verspreid over de eerste twee verdiepingen. Het nieuwe museum zal gewijd zijn aan de gouden eeuw van het handgeschreven boek, met de geschreven werken van de Bourgondische hertogen.

Bij de tweede herinrichting wordt een nieuwe ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen gecreëerd, die zich zal bevinden tussen de derde verdieping van dat gedeelte van het gebouw en het Paleis van Karel van Lotharingen, waarmee een directe verbinding wordt gemaakt. De eerste bezetting wordt de tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’, die reeds begint op 15  oktober.

“We zijn blij dat we kunnen bijdragen tot de evolutie en de modernisering van de Koninklijke Bibliotheek van België, die voortaan ‘KBR’ heet. De Regie der Gebouwen was verantwoordelijk voor de lancering en de financiering van de studies, maar staat ook in voor een groot deel van de renovatie- en herinrichtingswerken aan de infrastructuur. Zo komt ze tegemoet aan de nieuwe performantiedoelstellingen en vereisten van de Koninklijke Bibliotheek. De perfecte samenwerking tussen de betrokken openbare diensten laat toe om de toekomstige bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek tentoonstellingsruimtes aan te bieden die de collectie van de bibliotheek waardig zijn”, besluit Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels