Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

KNX Innovation Award 2017 voor Domotechnology en Dynamitec

KNX Innovation Award 2017 voor Domotechnology en Dynamitec

Het team van Dynamitec werd op de prijsuitreiking vertegenwoordigd door (vanaf l.) Pedro Vansteenkiste, Joeri Thire, David Warlop en Manos Spyri.

© Stijlmeesters

Domotechnology en Dynamitec hebben beide de KNX Award 2017 gewonnen. De verkiezing kende voor het eerst twee winnaars, waarbij de jury een award uitreikte aan het beste project in de categorie Tertiair en het beste project in de categorie Residentieel.

Dynamitec won de onderscheiding voor het ombouwen van het monumentale postgebouw van Gent naar het hedendaagse Posthotel. Domotechnology werd beloond voor de wijze waarop het een luxe-woning met bijgebouwen automatiseerde waarbij alles draaide om comfort en beleving. De bewoners wilden daarnaast ook een zorgeloze en doelmatige bediening van alle domotica.

De award wordt jaarlijks uitgereikt door KNX België aan een KNX-specialist met het meest innovatieve project. De award is een initiatief van KNX België in samenwerking met Nelectra en Fedelec. KNX is de enige wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Het is een communicatieprotocol dat men kan gebruiken om installaties en apparaten te automatiseren en te koppelen. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties; van verlichting tot verwarming, van beveiliging tot ventilatie, maar ook audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed zoals wasmachines of wasdrogers.

KNX zit ingebouwd in alle componenten en systemen van fabrikanten die zich bij KNX Association hebben aangesloten. Daardoor kunnen al deze componenten onderling worden gekoppeld, ongeacht wie het product fabriceert. Dit bezorgt opdrachtgevers veel meer keuzevrijheid en een toekomstvast automatiseringssysteem. KNX is dus decentrale intelligentie die in elke KNX-gecertificeerde component aanwezig is. Daardoor kan elke installateur en system integrator die met KNX kan werken de componenten en systemen tot één geheel smeden.

Domotechnology won de award met een project waarin een enorme diversiteit aan KNX-producten van liefst negentien KNX-fabrikanten werd gebruikt samen met diverse integratiehoogstandjes die allemaal via één app te besturen zijn. Dynamitec had in het Posthotel in totaal vijftien KNX-fabrikanten nodig voor de verschillende automatiseringen. Het eindresultaat bezorgt de hotelgasten een ultiem comfort, maar biedt ook maximale ondersteuning voor het hotelpersoneel en zorgt voor energiebesparing door smart building-toepassingen.

De jury die de ingezonden projecten voor de KNX Innovation Awards 2017 beoordeelde, bestond uit vertegenwoordigers van de brancheorganisaties voor installateurs Fedelec en Nelectra. Juryvoorzitter Jan Derua maakte de winnaars van de prestigieuze award bekend tijdens de netwerkbijeenkomst van KNX België op 19 oktober in de Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Bouwkroniek laat elke week een CEO of andere leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector aan het woord. Deze week mag Anthony Blavier, CEO van Maisons Compère/Woningen Compere, antwoorden op onze vijf standaardvragen.    […]

Patrick Cloet overleden

Patrick Cloet overleden

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

'Circulair bouwen mag geen modebegrip worden'

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Familie Delmulle viert 100 jaar Danilith

Meer artikels