Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knokke-Heist voert bouwstop in tijdens het weekend

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Knokke-Heist voert bouwstop in tijdens het weekend

© ©Suriyo - stock.adobe.com

Kustgemeente Knokke-Heist zal vanaf 1 april 2022 bepaalde bouwwerken niet langer toelaten in de toeristische zone. Daarmee wil de gemeente zijn imago van kwalitatieve kustgemeente kracht bijzetten. Het zal vanaf dan niet meer mogelijk zijn om werken uit te voeren die hinder en overlast in de omgeving kunnen veroorzaken door onder meer geluid, stof, trillingen of geurhinder. Bovendien mag je dan ook de openbare weg niet privatief gebruiken voor (bouw)werkzaamheden.
Vaste constructies als een torenkraan, vaste kraan, werfkeet, enz. vormen hierop een uitzondering. De maatregel is telkens van toepassing vanaf vrijdag 22 uur tot en met maandag 7 uur. Deze bepaling ligt vast in een gewijzigd lokaal politiereglement die de gemeenteraad eind november goedkeurde. De beslissing kwam tot stand na overleg met de Confederatie Bouw. Als compensatie voorziet het politiereglement dat het vanaf 1 december 2021 toegestaan is om vanaf 7 uur in plaats van 8 uur geluid producerende werkzaamheden aan te vatten.
 
De gemeente Knokke-Heist kiest voor deze aanpassing aan het politiereglement om haar imago als kwalitatieve kustgemeente kracht bij te zetten. De bouwstop tijdens het weekend verbetert enerzijds de beeldkwaliteit van inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers in de toeristische zone. Zo kan deze groep genieten van de rust en de prachtige omgeving in Knokke-Heist zonder beeldhinder van bestel- en vrachtwagens. Anderzijds zorgt een bouwstop in het weekend voor meer veiligheid op de weg, wordt de openbare rust gevrijwaard en komen zo extra parkeerplaatsen vrij voor klanten van winkels.
 
Zomerstop
 
De nieuwe maatregel is een toevoeging op de huidige bouwstop in de toeristische zone. Die bepaalt dat er vanaf de eerste maandag van juli tot en met de laatste zondag van augustus geen bouwwerken mogelijk zijn. Afbraakwerken mogen uitgevoerd worden tot 15 juni.
 
Werfradio’s
 
Het is niet voor het eerst dat de kustgemeente de bouwsector in het vizier neemt vanwege geluidsoverlast. In 2020 voerde Knokke-Heist een verbod in op werfradio’s die tot op straat te horen zijn. ( https://www.bouwkroniek.be/article/knokke-heist-bant-te-luide-werfradio-s.34176)
 
Het lokale politiereglement kan je nalezen op https://www.knokke-heist.be/gemeente-en-bestuur/reglementering/politieverordeningen/algemene-politieverordening.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin zal op de site van ArcelorMittal in de haven van Gent tegen 2026 een installatie bouwen die zuiveringsslib verwerkt. Aquafin plant ook een grootschalige recuperatie van fosfor. De opdracht voor het ontwerp, de[…]

03/07/2022 | Haven Gentwaterzuivering
Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Meer artikels