Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knokke-Heist voert bouwstop in tijdens het weekend

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Knokke-Heist voert bouwstop in tijdens het weekend

© ©Suriyo - stock.adobe.com

Kustgemeente Knokke-Heist zal vanaf 1 april 2022 bepaalde bouwwerken niet langer toelaten in de toeristische zone. Daarmee wil de gemeente zijn imago van kwalitatieve kustgemeente kracht bijzetten. Het zal vanaf dan niet meer mogelijk zijn om werken uit te voeren die hinder en overlast in de omgeving kunnen veroorzaken door onder meer geluid, stof, trillingen of geurhinder. Bovendien mag je dan ook de openbare weg niet privatief gebruiken voor (bouw)werkzaamheden.
Vaste constructies als een torenkraan, vaste kraan, werfkeet, enz. vormen hierop een uitzondering. De maatregel is telkens van toepassing vanaf vrijdag 22 uur tot en met maandag 7 uur. Deze bepaling ligt vast in een gewijzigd lokaal politiereglement die de gemeenteraad eind november goedkeurde. De beslissing kwam tot stand na overleg met de Confederatie Bouw. Als compensatie voorziet het politiereglement dat het vanaf 1 december 2021 toegestaan is om vanaf 7 uur in plaats van 8 uur geluid producerende werkzaamheden aan te vatten.
 
De gemeente Knokke-Heist kiest voor deze aanpassing aan het politiereglement om haar imago als kwalitatieve kustgemeente kracht bij te zetten. De bouwstop tijdens het weekend verbetert enerzijds de beeldkwaliteit van inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers in de toeristische zone. Zo kan deze groep genieten van de rust en de prachtige omgeving in Knokke-Heist zonder beeldhinder van bestel- en vrachtwagens. Anderzijds zorgt een bouwstop in het weekend voor meer veiligheid op de weg, wordt de openbare rust gevrijwaard en komen zo extra parkeerplaatsen vrij voor klanten van winkels.
 
Zomerstop
 
De nieuwe maatregel is een toevoeging op de huidige bouwstop in de toeristische zone. Die bepaalt dat er vanaf de eerste maandag van juli tot en met de laatste zondag van augustus geen bouwwerken mogelijk zijn. Afbraakwerken mogen uitgevoerd worden tot 15 juni.
 
Werfradio’s
 
Het is niet voor het eerst dat de kustgemeente de bouwsector in het vizier neemt vanwege geluidsoverlast. In 2020 voerde Knokke-Heist een verbod in op werfradio’s die tot op straat te horen zijn. ( https://www.bouwkroniek.be/article/knokke-heist-bant-te-luide-werfradio-s.34176)
 
Het lokale politiereglement kan je nalezen op https://www.knokke-heist.be/gemeente-en-bestuur/reglementering/politieverordeningen/algemene-politieverordening.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Meer artikels