Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knokke-Heist bouwt passiefschool

Gerelateerde onderwerpen :

Knokke-Heist bouwt passiefschool

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zopas de bouw van het passiefschoolgebouw voor Scholencampus De Vonk aan de Kragendijk gegund aan de firma MBG voor een bedrag van ruim 7,2 miljoen ' zonder btw. Van dit prijskaartje neemt het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) 3,3 miljoen ' voor zijn rekening. Dankzij het lage E-peil komt de school in aanmerking voor een bijkomende subsidie van ongeveer 22.000 '. Het gemeentebestuur investeert een kleine 3,9 miljoen ' in de nieuwe scholencampus.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil de scholen van Zevekote en De Vonk samenvoegen. De nieuwe locatie in de deelgemeente Knokke is een open terrein van zowat 2 ha dat in de oksel ligt tussen de Kragendijk en de Jan Devischstraat. De ligging op de grens tussen het open landschap van weiden en akkers, maar in de onmiddellijke nabijheid van het sportcentrum en het kleinhandelscentrum van Knokke is een troef. Het gemeentebestuur wil hier investeren in een multifunctioneel, duurzaam en eigentijds schoolgebouw voor kleuters en voor de lagere school. Dit project behoort niet tot het Scholen van Morgen-programma.

Klasoverschrijdend

NL architects maakte een ontwerp dat tegemoet komt aan de vernieuwde pedagogische visie van de bouwheer. Zowel bij de kleuters als bij de lagere schoolklassen is er veel ruimte buiten de klas, die tot klasoverschrijdend werken en individuele leertrajecten aanzet. De vleugel van de lagere school omvat 14 klassen in een kring rond een centraal open leercentrum.

Rondgang

De polyvalente turnzaal bevindt zich in het midden en vormt het hart van de school. De turnzaal is tegelijk ontmoetingsruimte, theater, feestzaal en ook het verbindende element tussen de verschillende delen van de school. Rond de zaal bevindt zich een rondgang die leerlingen en bezoekers over het gebouw verdeelt. Een dikke wand om de zaal omvat de kleedruimten en toestellenberging, maar bevat ook speel- en werkplekken die de omringende gang moeten activeren. De wand opent zich hier en daar om visuele en fysieke relaties mogelijk te maken. Doordat het lager- en kleuteronderwijs, het administratieve gedeelte en de overige multifunctionele ruimtes als vleugels aan de turnzaal worden gekoppeld, ontstaat een geleed gebouw. De vele tussenliggende buitenruimten bieden veel in- en doorkijk en zorgen ervoor dat er veel te beleven valt wanneer men zich door het gebouw beweegt.

Het gebouw heeft een helder en duidelijk schema waarin ook kleine kinderen hun weg zullen vinden en ook het naschoolse gebruik voor de buurt is goed te organiseren. De optie voor een aantrekkelijke, warme en zeer kindvriendelijke schoolomgeving betekent een volledig gelijkvloers gebouw met een grote terreininname als enige nadeel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

De sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in de wijk Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de[…]

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Meer artikels