Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knokke-Heist bouwt passiefschool

Gerelateerde onderwerpen :

Knokke-Heist bouwt passiefschool

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zopas de bouw van het passiefschoolgebouw voor Scholencampus De Vonk aan de Kragendijk gegund aan de firma MBG voor een bedrag van ruim 7,2 miljoen ' zonder btw. Van dit prijskaartje neemt het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) 3,3 miljoen ' voor zijn rekening. Dankzij het lage E-peil komt de school in aanmerking voor een bijkomende subsidie van ongeveer 22.000 '. Het gemeentebestuur investeert een kleine 3,9 miljoen ' in de nieuwe scholencampus.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil de scholen van Zevekote en De Vonk samenvoegen. De nieuwe locatie in de deelgemeente Knokke is een open terrein van zowat 2 ha dat in de oksel ligt tussen de Kragendijk en de Jan Devischstraat. De ligging op de grens tussen het open landschap van weiden en akkers, maar in de onmiddellijke nabijheid van het sportcentrum en het kleinhandelscentrum van Knokke is een troef. Het gemeentebestuur wil hier investeren in een multifunctioneel, duurzaam en eigentijds schoolgebouw voor kleuters en voor de lagere school. Dit project behoort niet tot het Scholen van Morgen-programma.

Klasoverschrijdend

NL architects maakte een ontwerp dat tegemoet komt aan de vernieuwde pedagogische visie van de bouwheer. Zowel bij de kleuters als bij de lagere schoolklassen is er veel ruimte buiten de klas, die tot klasoverschrijdend werken en individuele leertrajecten aanzet. De vleugel van de lagere school omvat 14 klassen in een kring rond een centraal open leercentrum.

Rondgang

De polyvalente turnzaal bevindt zich in het midden en vormt het hart van de school. De turnzaal is tegelijk ontmoetingsruimte, theater, feestzaal en ook het verbindende element tussen de verschillende delen van de school. Rond de zaal bevindt zich een rondgang die leerlingen en bezoekers over het gebouw verdeelt. Een dikke wand om de zaal omvat de kleedruimten en toestellenberging, maar bevat ook speel- en werkplekken die de omringende gang moeten activeren. De wand opent zich hier en daar om visuele en fysieke relaties mogelijk te maken. Doordat het lager- en kleuteronderwijs, het administratieve gedeelte en de overige multifunctionele ruimtes als vleugels aan de turnzaal worden gekoppeld, ontstaat een geleed gebouw. De vele tussenliggende buitenruimten bieden veel in- en doorkijk en zorgen ervoor dat er veel te beleven valt wanneer men zich door het gebouw beweegt.

Het gebouw heeft een helder en duidelijk schema waarin ook kleine kinderen hun weg zullen vinden en ook het naschoolse gebruik voor de buurt is goed te organiseren. De optie voor een aantrekkelijke, warme en zeer kindvriendelijke schoolomgeving betekent een volledig gelijkvloers gebouw met een grote terreininname als enige nadeel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

De teams van Valens (Eiffage) haalden het contract binnen voor de bouw van het psychiatrisch centrum voor het Saint-Luc ziekenhuis en Valisana in Sint-Lambrechts-Woluwe, op de campus van de UCLouvain. De werken starten deze maand. Het gaat om[…]

17/09/2021 | Projectenoverheidsopdracht
UGent wil twee studentenhomes bouwen

UGent wil twee studentenhomes bouwen

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Meer artikels