Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knikgestuurde dumptrucks van Caterpillar zijn nog veiliger

Gerelateerde onderwerpen :

Knikgestuurde dumptrucks van Caterpillar zijn nog veiliger

Caterpillar heeft drie nieuwe knikgestuurde dumptrucks. De modellen 730, 730 EJ (Ejector) en 735 zijn de opvolgers van de 730C2, 730C2 EJ en 735C. Ze bieden betere prestaties, hebben nieuwe cabines die o.m. zijn uitgerust met nieuwe bedieningselementen, hebben veiligheidsvoorzieningen voor de transmissie, een nieuw takelhulpsysteem, geavanceerde trekkrachtregeling, een nieuw stabiliteitshulpsysteem en een brandstofbesparende modus.

 De 730 en 730 EJ hebben een automatische retarderregeling en een hill-start-functie. De 735 behoudt deze functies van zijn voorganger uit de C-serie en heeft voorts verfijningen van het ontwerp, zoals een nieuwe C13 Acert-motor, CX31-transmissie (ook op de 730 en 730 EJ) en aanpassingen van de constructie en de afmetingen, waardoor het lege gewicht met 22% wordt verlaagd zonder dat de productiviteit afneemt ten opzichte van de 735C. Deze kenmerken verbeteren het verbruik met wel 19%.

Cabine

Het nieuwe cabineontwerp heeft een extra ruitje aan de achterkant. Dat vervangt een stijl uit het ontwerp van de C-serie. Hierdoor is er meer zicht naar achteren. De nieuwe ‘wekfunctie’ start de displays van de machine op zodra het portier wordt geopend. Het portier is lichter en sterker en heeft een actieve sluiting voor een betere bescherming tegen stof. In de cabine is er een geluidsniveau van 72 dB(A). Dat is 7 dB(A) minder dan bij oude modellen.

Het optionele nieuwe infraroodglas beperkt de verwarming van de cabine door de zon. De schuifruiten links en rechts verbeteren de ventilatie en vergemakkelijken de communicatie met werklieden en de machinist van het ladende voertuig. Het automatische klimaatregelingssysteem (hvac) heeft meer ventilatieopeningen boven en achter de machinist, voor een hoger verwarmings- en koelrendement. De stoel met verwarming/koeling heeft meer afstelmogelijkheden, waarbij de machinist persoonlijke instellingen kan invoeren. Daarnaast is de passagiersstoel voortaan opklapbaar.

Voor meer veiligheid is een nieuw verlichtingssysteem aangebracht dat vanaf het maaiveld kan worden bediend en dat de opstaptreden van de cabine en de omgeving van het knikpunt verlicht. Optionele geïntegreerde laadvermogensverlichting zorgt voor een externe aanduiding van het laadvermogen voor de machinist van de lader. Optionele ledwerklampen verbeteren het zicht ‘s nachts of in situaties met verminderd zicht. Nieuwe op de cabine gemonteerde spiegels, waaronder een vooruitkijkspiegel, verbeteren het zicht rondom voor de machinist. Aan de buitenkant heeft de cabine o.m. een verbeterd flexibel onderste spatbord en een uitlaatpijp met laag profiel die niet moet worden verwijderd voor transport.

De optionele Cat Connect Payload-technologie berekent het laadvermogen via sensoren op de gebalanceerde ophanging. Laadstatusverlichting op alle vier de hoeken van het cabinedak zorgt dat de machinist van de lader deze vanuit elke hoek kan zien. Daarnaast bewaakt het standaard Detect/Stability-Assist-systeem de werkhoek van de trekker en de carrosserie en de hellingshoek, en wordt de machinist gewaarschuwd als de machine de ingestelde drempelhoek bereikt, waarna het dumpen wordt gestopt als dit kan leiden tot het kantelen van de machine.

Het automatische systeem voor trekkrachtregeling vergroot de veiligheid nog meer. Dit systeem heeft een nauwkeurige technologie voor het proactief inschakelen van differentieelblokkeringen om wielspin te voorkomen. Een systeem voor het versoepelen van de gasbediening voorkomt schokken bij de acceleratie op ruw terrein.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Delvano levert eerste Case CX 145 met Stage V-motor

Delvano levert eerste Case CX 145 met Stage V-motor

Case-dealer Delvano uit Harelbeke maakt de eerste Case CX 145 D SR met Stage V-motor klaar voor levering aan Grondwerken Robbe Popelier uit Meulebeke. Van deze reeks is het de eerste met Stage V-motor in België. Deze compacte 16[…]

Twin Trading bouwt eigen zeefmachines

Twin Trading bouwt eigen zeefmachines

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

Eerste vijfassige Actros SLT ter wereld rijdt in België

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Heras neemt SER Hegn in Denemarken over

Meer artikels