Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Knarvik heeft kerk in 100%  grenenhout

Knarvik heeft  kerk in 100%  grenenhout

Het Noorse dorpje Knarvik beschikt sinds kort over een nieuwe kerk. Het nieuwe gebedshuis is een architecturaal pareltje dat voor 100% werd opgebouwd en afgewerkt met grenenhout. Het architectenbureau Reiulf Ramstad Arkitekter is hiermee niet aan zijn proefstuk toe.

Het Noorse architectenbureau werd in 2010 aangeduid als laureaat van de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe kerk in Knarvik, een deelgemeente van Lindas in de Noorse provincie Hordaland. De voorbereidende werken startten eind 2012 en een klein jaar later in september 2013 mocht bisschop Halvor Nordhaug tijdens een eredienst op de bouwplaats de eerste steen leggen.

Raamwerk

De kerk is 2.250 m² groot en kan een eredienst houden voor 500 aanwezigen. Knarvik telt ongeveer 4.600 inwoners. Aan het project hangt een prijskaartje van ongeveer 8 miljoen '. 'Het gebouw is trouwens meer dan een kerk, het is een raamwerk voor een veilige omgeving dat tegelijk een platform moet zijn voor culturele ontwikkeling, kunst en muziek voor de lokale gemeenschap', aldus de architect.

Het ontwerp van Reiulf Ramstad Arkitekter is gebaseerd op de traditionele Noorse staafkerken. Ook deze kerken werden vroeger volledig opgetrokken uit hout. Het gebouw wordt gekenmerkt door heldere en elementaire geometrische vormen, materialen en constructies. Het bouwvolume bestaat uit twee verdiepingen op een rechthoekige vloeroppervlakte. Daardoor kan men de kerkelijke evenementen scheiden van de administratieve ruimtes en de lokalen voor culturele evenementen.

Gevelbekleding

Reiulf Ramstad Arkitekter koos voor hout als belangrijkste bouwmateriaal. Voor de gevelbekleding werd gekozen voor grenen kernhout dat vooraf al verweerd was door regen en wind. Het grenenhout aan de binnenzijde is overal licht afgewerkt. De lange, smalle ramen zorgen voldoende daglicht. Diezelfde ramen vertellen voorbijgangers in donkere periodes ook dat er religieuze of culturele activiteiten plaatsvinden in de kerk.

Micro Cluster Cabins

Het architectenbureau bewees zijn voorliefde voor grenenhout eerder al met de 'Micro Cluster Cabins', drie houten huisjes die zoals zelfstandig als in combinatie met elkaar kunnen worden gebruikt. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Publireportage

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Grid Parity Concepts Europe, kortweg GPC Europe, is een Belgische vakgroothandel in Solar en Storage Solutions. Sinds 2005 voorzien ze technische firma’s en installateurs van een compleet gamma aan kwalitatieve fotovoltaïsche producten. Hun[…]

23/06/2021 |
Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!

Publireportage

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!