Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kmo's krijgen betere toegang tot overheidsopdrachten

© ©Pormezz - stock.adobe.com

De federale regering neemt maatregelen om de toegang tot overheidsaanbestedingen voor lokale kleine en middelgrote ondernemingen te vereenvoudigen en te bevorderen. Eerder nam ook de Vlaamse regering al zo’n initiatief.
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo reageert tevreden. We hebben hierover gesprekken gevoerd met eerste minister Alexander De Croo, minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter en Kmo-minister David Clarinval. Zo is er een gezamenlijk actieplan ontstaan, in navolging van een soortgelijk eerder initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers”, aldus Van Assche.
 
"Ons jarenlang volgehouden bewustmakingsproces begint nu volop vruchten af te werpen, wat een uitermate goede zaak is. Uit Europese cijfers die Unizo vorig jaar analyseerde bleek dat amper 34% van de overheidsaanbestedingen in ons land gegund wordt aan lokale kmo's. Daarmee laat België op Europees niveau enkel Portugal en Roemenië achter zich”, zegt Danny Van Assche.
 
"Daarbij gaat het lang niet altijd om slechte wil, maar vaak om het ontbreken van de juiste reflex, waardoor lokale spelers over het hoofd worden gezien en vaak niet eens weten dat er overheidsopdrachten open staan of stonden", weet Danny Van Assche.
 
Aanbestedingen zijn volgens Unizo ook nog dikwijls te complex opgesteld of te grootschalig opgevat voor kmo's. Nochtans laat de wet op de overheidsopdrachten bijvoorbeeld perfect toe om grotere opdrachten op te splitsen in kleinere werven, die ook voor kmo's behapbaar zijn.
 
Daarnaast is er soms de misvatting dat lokale kmo's per definitie duurder zijn, wat lang niet altijd blijkt te kloppen. Een te enge focus op de laagste prijs leidt er soms toe dat lokale overheden en instellingen niet alle belangrijke elementen mee in hun aanbesteding en/of finaal beslissingsproces opnemen.
 
Zo scoren lokale spelers vaak beter op factoren zoals de nabijheid, de snelheid en de soepelheid van interventie, met bovendien minder transportkosten.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Federale regering bouwt drie terugkeercentra

Federale regering bouwt drie terugkeercentra

De federale regering heeft zopas haar goedkeuring gegeven aan de komst van drie nieuwe gesloten terugkeercentra én een vertrekcentrum voor de gedwongen terugkeer van personen die onwettig in ons land verblijven. De gesloten[…]

25/03/2022 | Projectenoverheidsopdracht
Pleidooi om btw-maatregel op sloop en heropbouw te verlengen

Pleidooi om btw-maatregel op sloop en heropbouw te verlengen

Federale overheid betaalt facturen na gemiddeld 16 dagen

Federale overheid betaalt facturen na gemiddeld 16 dagen

Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Staatssecretaris De Bleeker wil dat federale overheid facturen op tijd betaalt

Meer artikels