Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Klimmers monteren doekzonwering in Groningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Klimmers monteren doekzonwering in Groningen

In de nieuwbouw van woningbouwstichting Nijestee in het Nederlandse Groningen was oorspronkelijk geen zonwering voorzien. Al bleek die een jaar na de ingebruikname onmisbaar om de binnentemperaturen onder controle te kunnen houden.

Daarom werden de immense schuine lichtstraten op de zuid- en westgevel alsnog uitgerust met Topfix Max buitendoekzonwering van Renson. Een huzarenstukje voor installateur De Haan Westerhoff, die voor de montage klimspecialisten inschakelde.

Met enkele ruimtes in gebruik die zich rechtstreeks onder de lichtstraten bevonden was er dan wel veel daglicht beschikbaar, maar anderzijds bleek in het gebouw aan het Groningse Damsterplein al gauw na oplevering dat het er op zonnige dagen niet werkbaar was. “In het ontwerp van het statige gebouw was geen buitenzonwering voorzien. Nochtans is dat hier net omwille van die grote lichtstraten sowieso essentieel”, legt Hendrik Dijkstra van zonweringsbedrijf De Haan Westerhoff uit.

Eigenaar Nijestee was zich ook bewust van het probleem, ondervond dat binnenzonwering niet voldoende was en ging dan ook op zoek naar alternatieven. Zonwerende folie was daar één van, maar uiteindelijk was het De Haan Westerhoff die het idee opperde om doekzonwering te voorzien aan de buitenkant van de lichtstraten. Een ingreep die zowel inzake kostprijs als effectiviteit de beste slaagkansen bleek te hebben.

In overleg met de technische mensen bij producent Renson viel de keuze uiteindelijk op de Topfix Max-doekzonwering van de Belgische fabrikant in zonwering. “Een logische oplossing om bovenop de schuine lichtstraten te monteren. Omwille van de hoogte was windvaste doekzonwering voor ons een must. Dankzij de geleiders met ritssysteem voldoet Topfix Max aan de hoogste windbestendigheidsklasse en dus kunnen we op dat vlak op onze beide oren slapen”, stelt Hendrik Dijkstra. 

“Topfix Max was voor dit project inderdaad de juiste oplossing. Door de hellingshoek van de lichtstraten en de windbelasting op die grote hoogte voldoet dit systeem aan alle vooropgestelde eisen. Met belangrijke projectzonvakkers als De Haan Westerhoff overleggen wij altijd in detail om tot de beste en meest duurzame oplossing te komen voor de klant”, beaamt Hans Bannink, technisch-commercieel adviseur bij Renson.  “We kozen ook en vooral voor kwaliteit, vooral dan om zoveel mogelijk uit te sluiten dat we later nog zouden moeten ingrijpen of corrigeren, wat niet evident zou zijn omwille van de moeilijke bereikbaarheid van de lichtstraten”, vult Dijkstra aan.

De kasten en geleiders van de schuinliggende doekzonwering werden afgewerkt in een zwarte anodisatiekleur, dezelfde als de vliesgevelprofielen. Inzake bediening is de zonwering gekoppeld met een automatisch besturingssysteem met zonne- en windsensoren.

Unieke montage

“De installatie van de in totaal 17 Topfix Max-screens bleek een behoorlijke uitdaging”, blikt Hendrik Dijkstra op het project terug. Niet zozeer wat de montage op zich betrof: dat lukte prima op een standaardmanier op de vliesgevelprofielen, maar wel door de hoogte en ligging van de lichtstraten op de gevels. “Ondanks de moeilijke binnenhoek hadden we uiteindelijk toch met hoogtewerkers tot bij de lichtstraten kunnen geraken, maar om verkeershinder te voorkomen in een éénrichtingsstraat midden in de stad, hadden we de werken dan enkel ’s nachts kunnen uitvoeren”, stelt Dijkstra. Het was Willem Jan Wierenga van Nijestee die met het idee op de proppen kwam om Height Specialists in te schakelen, een klimfirma gespecialiseerd in montages op grote hoogte.

“Alle materialen werden op paletten tot op het platte dak gehesen, waarna klimmers/monteurs de montage voor hun rekening namen, bijgestaan door een medewerker van ons op de begane grond. Alles is vlot verlopen, maar het was op dat moment toch even spannend omdat dit ook voor ons een unieke samenwerking is”, blikt Hendrik Dijkstra terug. Met deze ervaring achter de rug ziet Dijkstra zelfs potentieel in soortgelijke projecten in de toekomst.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels