Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Klimaatbestendige verhardingen dankzij waterdoorlatende bestrating

Gerelateerde onderwerpen :

Klimaatbestendige verhardingen dankzij waterdoorlatende bestrating

Ontharding staat, met het oog op een klimaatbestendig ontwerp, steeds meer centraal bij de inrichting van de openbare ruimte. We kunnen echter niet om de nood aan verharding heen. Met waterdoorlatende bestrating combineer je het beste van twee werelden. Bovendien draagt dit type bestrating ingezaaid met gras ook bij aan meer groen in de openbare ruimte, wat op zijn beurt zorgt voor een aangenamere beleving.

Toegankelijkheid

Om waterdoorlatende bestrating zowel gebruiksvriendelijker als aantrekkelijker te maken, zagen we de jongste jaren tal van innovaties op de markt. Centraal hierbij stonden begaanbaarheid en toegankelijkheid zowel als een vernieuwende vormgeving en de vrijheid voor een ontwerper om met het model te komen tot een origineel ontwerp.

Organische overgangen

Een recentere ontwikkeling aansluitend op het ontharden en vergroenen, is het vervagen van de grens tussen verharding en groen, wat een ontwerp veel natuurlijker en rustgevender maakt. Dit werd met de lancering van Hydro Lineo enkele jaren geleden een fluitje van een cent en dit ziet men steeds meer.

Uniek aan het Hydro Lineo-concept is de combinatie van drie verschillende modellen met een uniformele nominale buitenmaat (30 bij 10 bij 10 cm), waardoor ze onderling uitwisselbaar zijn, en een wisselende voegbreedte. Naar eigen wens zorgt de bouwheer hiermee voor zachte overgangen en speelt hij ook met gras- of grindlijnen.  Niet voor niets werd deze innovatie in 2015 bekroond met een Febe Elements Award. 

Parkings, parken en pleinen

Het idee geniet een groot succes, niet alleen voor de inrichting van parkings, maar ook voor de aanleg van pleinen, parken en rond gebouwen. Getuige hiervan de talrijke realisaties met Hydro Lineo alsook Hydro Lineo XL, het jongere maar grotere broertje van Hydro Lineo met een buitenmaat van 60 bij 30 bij 16 cm.

Stradus heeft voor Hydro Lineo (XL) een calculatietool waarmee iedereen vlot berekeningen maakt inzake waterdoorlatendheid, begroeibaar oppervlak, aantal stenen en vulvolume.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Het Leuvense Hogeschoolplein kreeg de voorbije maanden in afwachting van een volledige heraanleg binnen enkele jaren, een grondige opfrisbeurt. Het wat verwaarloosde plein werd opgesmukt met veel groen, ontspanningsplekjes, speelattributen en[…]

Suikersite staat model voor duurzaam ecosysteem

Suikersite staat model voor duurzaam ecosysteem

Herbosch-Kiere verstevigt havendammen in Litouwen

Herbosch-Kiere verstevigt havendammen in Litouwen

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Meer artikels