Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kleurrijk architecturaal woonproject in hartje Heist

Gerelateerde onderwerpen :

,
Kleurrijk architecturaal woonproject in hartje Heist

(c) CAAAP

Niet alledaags. Dat is wel het minste wat je kan zeggen van het kleurrijke en gevarieerde woonproject Hoost dat projectontwikkelaar CAAAP momenteel realiseert in Heist, op 300 m van de kust. Het woonproject wordt een ongeziene architecturale parel in België en mixt tijdloze privé-appartementen met terrassen – unieke woningen met een tuin hoog in de lucht – met publieke delen op de onderste verdiepingen.
Met dertien verdiepingen en een felgekleurde gevel van 50 m hoog in het hart van Heist heeft onze kust er met de futuristische spektakelarchitectuur van Hoost in de nabije toekomst een trekpleister bij. Op het plein van 15.000 m² rond Hoost is er voldoende ruimte voor winkels en horecab en zal de wekelijkse dinsdagmarkt en het jaarlijkse carnaval plaatsvinden.
 
Het gestapelde complex omvat 97 appartementen. Onderaan komen 230 parkeerplaatsen. Op de benedenverdiepingen komen publieke functies waaronder een trouwzaal, een bibliotheek, een spelotheek, de gemeenteraadszaal, een politiekantoor, een multifunctionele evenementenruimte met foyer en een publiek terras.
 
Het concept van Hoost is uitgewerkt door het Parijse architectenduo Jakob + MacFarlane. Het architectenduo werkt met veelvormige gevelpanelen en deinst er niet voor terug om lentegroen en oranje te gebruiken. Voor Hoost combineren ze beide, met nog geel en taupe er bij. De architecturale uitwerking wordt verzorgd door het Belgische kantoor B2AI architects, dat gespecialiseerd is in antwoorden bieden op de actuele maatschappelijke uitdagingen van vandaag: verstedelijking, duurzaamheid en nieuwe woonvormen.
Jakob + MacFarlane is een multidisciplinair en multicultureel architectenbureau dat gevestigd is in Parijs. Oprichters zijn de Française Dominique Jakob en de Nieuw-Zeelander Brendan MacFarlane. Het duo vergaarde faam met eerdere opvallende creaties zoals Les Docks - Cité de la mode et du design in Parijs, de Orange Cube in Lyon en de gifgroene muziekschool in Noisy-le-Sec.
 
B2Ai is een Belgisch architectenbureau met vijf ateliers in Brussel, Gent en Roeselare. Het ontstond uit een fusie tussen Buro II en ARCHI+I. De afdelingen van B2Ai richten zich op interieur, urban planning, stabiliteit en technieken.
 
Hoost, een samentrekking van Heist en host (gastheer), bevindt zich op amper 300 m van de kust en het station en wordt allesbehalve een typisch appartementsgebouw. Hoost is als het ware een gestapelde stad en kleurt het hart van Knokke-Heist met frivole woningen die een bonte stijlbreuk zijn met de klassieke badstadarchitectuur. De schijnbaar opeengestapelde huisjes met balkons in verschillende kleuren zijn een knipoog naar de traditionele Heistse villa's uit de jaren '30 en '40. Het geheel oogt speels en industrieel in een eerder mondaine gemeente.
 
"Als architecten is het onze rol om mensen samen te brengen als één gemeenschap. Om die reden zetten we de toren in het midden van het plein en bouwen we Hoost ook rond een open binnenplaats: een gedeelde tuin voor de bewoners die ook dienst doet als ontmoetingsplek", lichten de Française Dominique Jakob en de Nieuw-Zeelander Brendan MacFarlane van het gelijknamige architectenkantoor toe.
 
"We maakten eerder van ‘t Groen Kwartier in Antwerpen en de Nieuwe Dokken in Gent bruisende plekken. Ook in Heist willen we met Hoost het scharnierpunt zijn voor de verdere opwaardering van de gemeente. Een mix van betaalbare toparchitectuur, aantrekkelijk openbaar domein en interessante appartementen met een unieke identiteit zullen dit project uniek maken aan de Belgische kust”, zegt Matthias Hoornaert, algemeen directeur bij CAAAP, de projectontwikkelaar van Artes Group.
 
De projectontwikkelaar wil de toekomstige bewoners maximaal ontzorgen. Naast een klantenbegeleiding waarbij kant-en-klare totaaloplossingen qua interieur en afwerking worden voorgeschoteld, kunnen gebruikers ook beroep doen op een dienstenpakket met onder andere een poetsdienst, linnenservice en eventuele verhuur inclusief de bijkomende administratie daarvan.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Daarvoor werd eerder dit jaar samen met de Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uitgeschreven. Er werden vier[…]

25/11/2022 | ProjectenOntwerp
Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Meer artikels