Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kleurig architectuurproject in Qatar

Kleurig architectuurproject in Qatar

Het nieuwe Salata-gebouw in het hart van Doha, de hoofdstad van Qatar, werd bekleed met Neolith van TheSize, een product dat beschikbaar is in vele combinaties en afwerkingskleuren en dat geschikt is voor natuurlijke, gesinterde en compacte oppervlakken. Het spectaculaire gebouw, ontworpen door Elias Bou Raffoul van E-Square Architects, valt op door zijn bijzondere geometrische esthetiek.

'De onregelmatige lijnen staan voor het contrast en de relatie tussen een volle en een lege ruimte, tussen binnen- en buitenkant tussen het negatieve en het positieve, waarmee de verschillende structuren van het gebouw gecreëerd worden', vertelt architect Elias Bou Raffoul.

Er werd gekozen voor Neolith vanwege zijn lichte gewicht en groot- formaatplaten, waardoor een bijzonder goed resultaat mogelijk was in vrij korte tijd. Het product is volledig vervaardigd met natuurlijke grondstoffen zoals kleisoorten, veldspaat, silica en natuurlijke minerale oxiden en het is recycleerbaar.

De porositeit van Neolith is vrijwel nul, waardoor het product zeer hygiënisch is, maar tevens vlekbestendig, gemakkelijk schoon te maken en ondoordringbaar voor chemicaliën. Het product is slijtvast, krasbestendig en hittebestendig. De kleuren ontstaan eveneens op natuurlijke basis en veranderen niet bij blootstelling aan uv-stralen. Elias Bou Raffoul werkte met Neolith Avorio en Nero uit de Colorfeel-collectie en voorts met Rojo Qatar, een kleur die exclusief voor dit project ontwikkeld werd. Zo werd een uniek gebouw gecreëerd dat bestendig, veelzijdig en duurzaam is.

Neoliths geventileerde gevelsysteem kan bijdragen tot de thermische efficiëntie van een gebouw in termen van energieverbruik, met besparingen tot 40%. De bekleding, die uv-bestendig is en goed bestand is tegen temperatuurverschillen, zorgt bovendien voor isolatie. Dat zijn belangrijke factoren, zeker in een gebied waar de temperatuur kan oplopen tot 50º C.

TheSize is opgericht in 2009 om materialen van een nieuwe categorie te creëren die geschikt zijn voor toepassing in de bouw, binnen en buiten. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in het Spaanse Castellón.

In 2011 werd het merk Neolith gelanceerd. De producten van Neolith worden geproduceerd met de eigen sintertechnologie van het bedrijf. Daarbij worden mineralen en andere grondstoffen blootgesteld aan extreem hoge druk en temperaturen van meer dan 1.200° C. Dat lijkt op het proces waarbij in duizenden jaren natuursteen gevormd wordt, alleen vindt het nu plaats in slechts een paar uur. Dit proces geeft het product voortreffelijke fysische en mechanische eigenschappen, zoals een bijzondere compactheid en dichtheid, bestendigheid en slijtvastheid. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse