Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kleine maar zeer sterke glasbolreflector gelanceerd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Kleine maar zeer sterke glasbolreflector gelanceerd

Het Nederlandse familiebedrijf Van Wylick uit Sint-Michielsgestel heeft zopas naar eigen zeggen de kleinste en sterkste glasbolreflector ter wereld op de markt gebracht. Het unieke aan de nieuwe reflector is zijn compacte formaat waardoor een snelle montage van grote aantallen in betonnen wegen mogelijk wordt gemaakt. De Lux 5 heeft een diameter van 50 mm en steekt nog geen centimeter boven het wegdek uit. De gemeente Sint-Michielsgestel kreeg eind juli de eer om de eerste nieuwe reflector te plaatsen: weggebruikers worden nu tijdig gewaarschuwd voor naderende scherpe bochten.

De impactsterkte van de Lux 5 is enorm en daarom is deze kleine glazen reflector zelfs toepasbaar in verkeerssituaties waar het product permanent overreden wordt door zwaar verkeer. Van Wylick Wegdek-reflectoren bv heeft de Lux glasbolreflectoren ontwikkeld tot de sterkste die op de wereldwijde markt verkrijgbaar zijn. In het gamma van het bedrijf zitten al heel wat jaren de glasbolreflectortypes Lux 1 tot 4, nu wordt dat assortiment dus aangevuld met een vijfde type.

De Lux glasbolreflectoren krijgen in de actuele duurzaamheidsdebatten van de overheid steeds meer aandacht. Steden en gemeenten willen hun energiekosten verminderen en de CO2-uitstoot doen dalen zonder in te leveren op verkeersveiligheid. Afhankelijk van de situatie kan door een goed gebruik van wegreflectoren de openbare verlichting gedimd of zelfs uitgeschakeld worden.

Glasbolreflectoren werken door middel van retroreflectie. Het invallende licht wordt door een retroreflector in exact dezelfde richting (360 graden) teruggekaatst als van waaruit het kwam. Dat is belangrijk in het verkeer, waar de retroreflector vanuit elke invalshoek het licht van voertuigen weerspiegelt waardoor weggebruikers begeleid of gewaarschuwd worden in uiteenlopende verkeerssituaties.

De Lux glasbolreflector is gemaakt van gehard veiligheidsglas en is bestand tegen een druk van maximum 60 ton. Daarnaast is de reflector aan de onderzijde voorzien van een coating uit duurzaam materiaal die zorgt voor de reflecterende werking. Bij vakkundige montage en normaal gebruik gaan de massief glazen reflectoren langer mee dan het asfalt. Dit geeft indirect ook aan dat glasbolreflectoren een veel langere levensduur hebben dan reflectoren in kunststof of aluminium. De reflectoren zijn onderhoudsvrij en zelfreinigend: glas trekt geen vuil aan. De reflectiewaarde zal niet afnemen.

De reflectoren worden door Van Wylick zowel geleverd als gemonteerd. Het bedrijf geeft indien nodig ook advies over de juiste toepassing. Ze worden niet op maar in het wegdek geplaatst. Daardoor worden de reflectoren niet van de weg gereden en zijn ze permanent overrijdbaar. De montage kan gebeuren in alle steensoorten. De Lux-types voldoen ruimschoots aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van de NEN-EN 1463-1 en -2 en beschikken over een CE-markering, een ISO-9001-certificaat en een prestatieverklaring.

De glasbolreflectoren van Van Wylick zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: rood, groen, geel, amber en blauw.

De glasbolreflectoren van Van Wylick zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: rood, groen, geel, amber en blauw. Voor toepassingen in de infrasector wordt de transparante witte variant voorgeschreven en gebruikt. Voor architectonische en/of decoratieve toepassingen wordt vaker voor een kleur gekozen.

Zonne-energie

Het bedrijf biedt tevens Lux Solar wegdekreflectoren aan. Die zijn voorzien van ledverlichting die werkt op basis van zonne-energie. Dit product van Nederlands fabricaat onderscheidt zich op de markt door een wereldwijd gepatenteerde zonneceltechnologie op basis van één enkele zonnecel in plaats van serieel geschakelde zonnecellen. Hierdoor neemt de laadefficiëntie gedurende de dag toe en zal de ledverlichting bij schemerlicht en in het donker op een energiezuinige manier branden. Ook bij schaduw en regen zorgt de geavanceerde technologie van dit product ervoor dat de batterij kan opladen.

Door het gebruik van zonnetechnologie is bij de montage op of in het wegdek geen bekabeling nodig. De verlichting kan functioneren in verschillende instellingen: ze kan bv. constant branden of met verschillende snelheden knipperen. De reflectoren zijn voor de weggebruiker op een afstand van bijna 1 km te zien. Daarnaast is er een 'firefly'-optie voor decoratieve toepassingen. De technische specificaties van de Lux Solar zorgen voor een lange levensduur. Het product is voorzien van een kwalitatief hoogwaardige 1650mAh Li-Polymer oplaadbare batterij. Daarnaast worden Nichia high efficiency leds gebruikt. De transparante behuizing van polycarbonaat is schokbestendig (overrijdbaar door het verkeer) en waterdicht.

Van Wylick Wegdek-reflectoren bv bestaat reeds meer dan 20 jaar. In 1993 bedacht directeur Chris van Wylick een toepassing van glasbol-wegdekreflectoren in betontegels en gaf ze de naam 'De Steen Van Wylick'. Door contacten met wegbeheerders en overheden in heel Nederland wist Van Wylick welke eisen en vragen er leefden en kon hij die vertalen in een product op maat. Vandaag is de firma uitgegroeid tot een gezond familiebedrijf waar de nadruk ligt op deskundig advies, duurzame producten en flexibiliteit. Daarnaast wordt zo goed mogelijk meegedacht met afnemers in Nederland en in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

195 rioleringsprojecten worden versneld gestart

Vlaanderen maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Deze projecten vertegenwoordigen samen een totale kostprijs van 286 miljoen euro, of een rioleringskost van 162 miljoen euro. Vlaanderen draagt 75[…]

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Nieuwe fietssnelweg verbindt Leuven met Brussel

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Milieueffectennrapport over spitsstroken Lummen-Hasselt klaar

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Vergunning voor verbinding Jules de Trooz in Brussel

Meer artikels