Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Klanten annuleren steeds vaker bouw- en verbouwprojecten

De bouwsector heeft het al enkele maanden flink lastig omwille van de gestegen materialenprijzen en de opgelopen leveringstermijnen van diezelfde materialen. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat zes op de tien bouwbedrijven een daling van het aantal contracten ervaart. Erger nog is dat in 13% van de gevallen de klant zijn nog op te starten project definitief afblaast omwille van de prijsstijgingen.

Toch kunnen bouwondernemingen niet anders dan die gestegen prijzen door te factureren aan de klant. De offertes die zij van de leveranciers van bouwmaterialen krijgen zijn in 43% van de gevallen slechts enkele dagen geldig en in 7% van de gevallen zelfs maar enkele uren. 
 
Het toont aan dat de druk op de prijzen bijzonder hoog is en dat aannemers en installateurs geen andere optie hebben dan die prijsstijgingen door te rekenen aan de klant. Uit een onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 325 aannemers en installateurs hebben deelgenomen, blijkt dat aannemers bij nieuwe contracten de gestegen prijzen in 65% van de gevallen doorrekenen, waarvan 40% volledig en 25% gedeeltelijk.
 
“Uiteraard zijn die verhoogde prijzen slecht nieuws voor de consument, maar toch mogen die haar of hem niet tegenhouden om een nieuwbouw- of renovatieproject op te starten of voort te zetten. De beste vorm van pensioensparen blijft immers investeren in een eigen woning. Daarnaast bestaan er in de drie gewesten allerhande premies die de factuur van bouwen en renoveren aanzienlijk verlichten”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
“Ook weten we niet wat de toekomst brengt qua prijzen van bouwmaterialen, noch hoe lang die hausse nog zal aanhouden. Bovendien is de hypothecaire rente nog altijd betrekkelijk laag en leveren nieuwbouw en renovatiewerken een fors lagere energiefactuur op. Er blijven dus redenen genoeg om je bouwproject te realiseren”, besluit Demeester.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

De bouw doet het vandaag nog behoorlijk goed, maar ziet donkere wolken opduiken. De orderboeken geraken steeds minder gevuld en ruim zes op de tien bouwbedrijven zien hun contacten met particuliere en publieke klanten en prospecten afnemen. Dat[…]

20/09/2022 | EnergieBouwmaterialen
Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Verhelst Machines opent extra vestiging

Verhelst Machines opent extra vestiging

Meer artikels