
'Uiteraard zal de nieuwe taks een invloed hebben op onze sector. Onze grondstoffen worden zo lokaal mogelijk gekocht, maar een minimum aan transport is er altijd. Eens de producten onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek zijn vervaardigd, moeten ze ook op de bouwplaats worden geleverd', zegt Luc Lemmens.
'Je moet inderdaad rekenen dat de Viapass-kassa ook tweemaal bij ons kan passeren. Wij kopen eerst de te transporteren grondstof aan. We zullen daarvoor een tolheffing doorgerekend krijgen van onze leverancier. Voor het afgewerkte product kunnen wij dan ook niet anders om voor de extra taks een inspanning te vragen van aannemers aan wie wij leveren', pikt Stijn Degraer in.
Wat betekent de nieuwe heffing voor de sector' 'Met een volle lading prefab producten ben je snel aan de mtm van 3,5 ton. De tolprijs is natuurlijk verschillend per regio. De prijsstijging is daardoor niet eenduidig, maar we schatten dat de stijging van de kostprijs tussen 8 en de 12,5% zal liggen. Dit is een verhoging die wij als sector niet alleen kunnen dragen. Ze zal onvermijdelijk tot prijsstijgingen leiden', weet Luc Lemmens.
'De aannemers zijn stilaan goed op de hoogte van de mogelijke prijsstijgingen. Het is ook belangrijk dat de openbare opdrachtgever zich bewust is van de heffing, die hij zelf heeft ingevoerd. Indien hij de prijzen wil zien dalen, krijgen we een paradoxale situatie die de bouwsector in grote problemen kan brengen', besluit Stijn Degraer.