Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Kilometerheffing doet kostprijs tot 12% stijgen'

'Kilometerheffing doet kostprijs tot 12% stijgen'

Op 1 april is de kilometerheffing voor transport op de Belgische wegen een feit. De belasting geldt voor vrachtwagens met een maximaal toegestane massa (mtm) van meer dan 3,5 ton. Ook de prefab betonsector zal hier de gevolgen van ondervinden, zeggen Luc Lemmens, gedelegeerd bestuurder van Tubobel en tevens voorzitter van Febelco, en Stijn Degraer, algemeen directeur bij Alkern Vor en ook voorzitter van Febestral.

'Uiteraard zal de nieuwe taks een invloed hebben op onze sector. Onze grondstoffen worden zo lokaal mogelijk gekocht, maar een minimum aan transport is er altijd. Eens de producten onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek zijn vervaardigd, moeten ze ook op de bouwplaats worden geleverd', zegt Luc Lemmens.

'Je moet inderdaad rekenen dat de Viapass-kassa ook tweemaal bij ons kan passeren. Wij kopen eerst de te transporteren grondstof aan. We zullen daarvoor een tolheffing doorgerekend krijgen van onze leverancier. Voor het afgewerkte product kunnen wij dan ook niet anders om voor de extra taks een inspanning te vragen van aannemers aan wie wij leveren', pikt Stijn Degraer in.

Wat betekent de nieuwe heffing voor de sector' 'Met een volle lading prefab producten ben je snel aan de mtm van 3,5 ton. De tolprijs is natuurlijk verschillend per regio. De prijsstijging is daardoor niet eenduidig, maar we schatten dat de stijging van de kostprijs tussen 8 en de 12,5% zal liggen. Dit is een verhoging die wij als sector niet alleen kunnen dragen. Ze zal onvermijdelijk tot prijsstijgingen leiden', weet Luc Lemmens.

'De aannemers zijn stilaan goed op de hoogte van de mogelijke prijsstijgingen. Het is ook belangrijk dat de openbare opdrachtgever zich bewust is van de heffing, die hij zelf heeft ingevoerd. Indien hij de prijzen wil zien dalen, krijgen we een paradoxale situatie die de bouwsector in grote problemen kan brengen', besluit Stijn Degraer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen