Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Keuring vrachtwagens nog één keer per jaar

In de toekomst zullen Vlaamse vrachtwagens nog maar één keer per jaar gekeurd moeten worden. Vandaag is dat in een aantal gevallen twee keer. Vlaamse vrachtwagens krijgen dezelfde regels opgelegd als Nederlandse, Franse of Duitse vrachtwagens. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Paul Van Miert (N-VA) aan Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De hervorming past in het flankerende beleid dat Weyts uitrolt bij de invoering van de kilometerheffing.

In Nederland, Frankrijk en Duitsland worden vrachtwagens doorgaans één keer per jaar gekeurd. Dat is de norm die door Europa wordt opgelegd en die ook in onze buurlanden wordt toegepast. In Vlaanderen worden vrachtwagens in een aantal gevallen twee keer per jaar gekeurd. 'Vlaanderen is vandaag katholieker dan de paus en bovendien totaal wereldvreemd, want ondertussen rijden onze wegen vol vrachtwagens die één keer per jaar gekeurd worden', stelt Paul Van Miert vast.

Minister Weyts wil de lat voor Vlaamse vrachtwagens nu op Europese hoogte leggen. Concreet zullen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton elk jaar gekeurd moeten worden, zonder zesmaandelijkse tussenstop. 'De transportsector is een heel internationale en concurrentiële sector. We moeten zoveel mogelijk een gelijk speelveld voor onze Vlaamse bedrijven nastreven zonder onnodige betutteling', stelt Van Miert.

De afschaffing van de tweede keuring binnen één en hetzelfde jaar is goed nieuws voor de sector, die al langer vragende partij was voor deze hervorming. Wie een vrachtwagen laat keuren, moet het voertuig en een chauffeur minstens een halve dag uit roulatie halen. Behalve de kostprijs voor de extra keuring zijn er ook de personeelskosten voor de chauffeur en de kostprijs van de verliesuren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen