Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kerk in Meulestede krijgt renovatie en nieuwe bestemming

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kerk in Meulestede krijgt renovatie en nieuwe bestemming

(c) Stad Gent

De Sint-Antonius Abtkerk in Meulestede (Gent) krijgt een nieuw leven als polyvalente ruimte. De stad zal de kerk renoveren en herinrichten voor o.m. tentoonstellingen en concerten.
De Sint-Antonius Abtkerk krijgt een nieuw leven als polyvalente ruimte voor cultuur- en wijkgebonden activiteiten. Aan de buitenzijde van de sacristie komt een aanbouw, die ruimte biedt voor een zomerfoyer, sanitair en een terras. Onder beheer van de vzw Meulestede zullen er concerten, tentoonstellingen en beurzen plaatsvinden.
 
De kerk en het interieur hebben erfgoedwaarde en het orgel is beschermd als monument. Het kerkschip verandert niet structureel, maar wordt wel opgefrist. Het interieur wordt opnieuw geschilderd en de kerk krijgt een nieuwe verwarmingsinstallatie met het oog op concerten en andere activiteiten.
 
De sacristie krijgt een nieuwe invulling als foyer met een keuken. In de waardevolle sacristiekasten kan mogelijk een vestiaire ondergebracht worden. De ruimte boven de sacristie kan gebruikt worden als polyvalente ruimte of artiestenloge.

Zomerfoyer

Aan de buitenzijde van de sacristie komt een aanbouw in een fijne stalen structuur. Die aanbouw biedt ruimte voor een zomerfoyer, sanitair en een terras. Klimplanten kunnen de pergolastructuur op termijn begroeien en zo een mooie groene overgang maken van de kerk naar Meulestedepark.
 
Na de renovatie en de uitbreiding zal de kerk ook toegankelijker zijn. Ze krijgt een aantal nieuwe toegangen aan de kant van Meulestedepark. Die komen op plekken waar in de gevel al sporen zijn van openingen die in het verleden werden dichtgemaakt. Dankzij enkele hellingen zullen ook personen die minder goed te been zijn alle ruimtes vlot kunnen bereiken.
Volgende stappen
 
Het architectenteam OFFICEU – Atelier Arne Deruyter heeft het voorontwerp klaar. De architecten verfijnen het ontwerp op basis van vragen en opmerkingen van bewoners en stadsdiensten en bereiden de aanvraag tot omgevingsvergunning voor. Daarna zal de stad Gent een aannemer aanstellen. Als alles goed gaat kan de uitvoering halverwege 2022 starten.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Groen licht voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen. De Vlaamse overheid geeft hiervoor een subsidie van in totaal 3.806.589,35. De daken van het[…]

06/05/2022 | RestauratieActueel
Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Renovatie Heilig Hartkerk Gent in februari volgend jaar voltooid

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Sociale appartementen in beschermde pastorie in Letterhoutem

Meer artikels