Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

KCAP ontwerpt het OKU House in Amsterdam-West

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
KCAP ontwerpt het OKU House in Amsterdam-West

(c) KCAP

KCAP Architects & Planners uit Rotterdam en met vestigingen in Zürich en Shanghai,  ontwerpt het OKU House in het Fashion District in Amsterdam-West. Dat project wordt gerealiseerd in opdracht van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en maakt deel uit van het stedenbouwkundig plan van KCAP voor het gebied Koningin-Wilhelminaplein Noord in Amsterdam-West.
Het omvat 324 huurwoningen bovenop en naast het bestaande Fashion House. De gehele stedenbouwkundige ontwikkeling voegt in symbiose met het bestaande gebouwenensemble 600 nieuwe woningen toe aan het Fashion District. Een openbaar toegankelijk landschap zorgt voor verbinding tussen de gebouwen zelf en met de omliggende buurten.
 
Het stedenbouwkundige plan van KCAP voor het Koningin Wilhelminaplein Noord maakt deel uit van een verdichtingsplan voor het Fashion District in Amsterdam-West, het gebied boven de ring A10 en op loopafstand van het station Lelylaan. Het plan voorziet in een ensemble van vijf slanke schijven die als ‘wijk op een wijk’ gerealiseerd worden, deels boven en naast de drie bestaande kantoorcomplexen uit de jaren 1960 en 1970; Berghaus, Fashion House en Modrôme.
 
Samen met publiek toegankelijke buitenruimten en buurtvoorzieningen wordt het bestaande oppervlak boven het maaiveld bijna verdrievoudigd tot circa 90.000 m². Deze aanzienlijke verdichting houdt rekening met het karakter van de locatie en het creëren van genoeg lucht en ruimte voor fijne stedelijke verblijfsplekken.
Naast het stedenbouwkundige plan is KCAP ook verantwoordelijk voor het integrale landschapsontwerp en het architectuurontwerp van het OKU House boven en naast het Fashion House; in een latere fase ook voor de renovatie van dit gebouw. Binnen het stedenbouwkundig plan van KCAP zijn MVSA Architects betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Berghaus.

324 huurwoningen

OKU House, dat ruimte biedt voor 324 huurwoningen, bestaat uit twee volumes waarvan één over het Fashion House wordt geplaatst en het andere op W-kolommen tussen het Fashion House en Berghaus lijkt te zweven. Eronder ontstaat een weelderig groene bostuin, die onderdeel is van een reeks van drie verblijfsplekken boven de half verdiepte parkeergarages.
 
Deze bieden verschillende verblijfskwaliteiten: van de beschutte groene tuin gedeeltelijk onder het OKU House, tot levendig stedelijk plein tussen de plinten van Fashion House, OKU House en Berghaus en een uitnodigend en groen waterfront met getrapte terrassen aan de waterkant.
 
Een aaneengesloten tapijt van verharding zorgt voor een herkenbaar stedelijk gebied en verbindt alle functies op de begane grond van de gebouwen.
 
De keuze voor sierlijk metselwerk is een eerbetoon aan de Amsterdamse traditie en aan de historie van de mode-industrie van het stadsdeel. Het verhoogde maaiveld wordt verbonden met de omgeving middels hellingbanen, trappartijen en een nieuwe brug.
Het project is ‘rainproof’; regenwater wordt lokaal opgevangen en vastgehouden in speciaal ontworpen infiltratiestroken en ondergrondse waterbuffers. Bestaande en meer dan 60 nieuwe volwassen bomen en 2.000 m² aan beplanting zorgen voor meer biodiversiteit en een verbeterd microklimaat.

Gevelontwerp

Het gevelontwerp van OKU House versterkt het idee van een gebouw dat met zijn voeten op de grond staat en met zijn hoofd in de wolken. Het beeld wordt ondersteund door een patroon met gevelpanelen in warm, bronskleurig ogend aluminium dat zich gradueel naar boven toe opent. De transparante plint biedt gemakkelijke toegang tot het gemengde programma dat daar gehuisvest is. Balkons over de hele breedte bieden uitzicht over de wijk.
 
De appartementen aan de noordzijde zijn voorzien van geluidsisolerende ventilatie voor akoestisch comfort. Met de ondergrondse parkeerplaatsen en een fietsenstalling op de begane grond wordt het programma gecompleteerd en is het OKU House een belangrijk onderdeel van een ontwikkeling die zich nu al onderscheidt als een essentiële upgrade voor Amsterdam West: een verdichtingsplan met respect voor het verleden en als verbindend schakel tussen de buurten dat nieuwe woningen en kwalitatieve buitenruimtes aan het Fashion District toevoegt.
 
Boelens de Gruyter heeft recentelijk de 324 woningen van het OKU House verkocht aan woningcorporatie Stadgenoot en pensioenbelegger Syntrus Achmea, namens pensioenfonds PME. De bouw van OKU House start nog deze maand en zal na verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden opgeleverd door Dura Vermeer Bouw Midden West.
Foto’s: © KCAP Architects & Planners

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen wil aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk een wetenschapshub bouwen. Daarvoor werd eerder dit jaar samen met de Vlaamse Bouwmeester een ontwerpopdracht uitgeschreven. Er werden vier[…]

25/11/2022 | ProjectenOntwerp
Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Vlaamse overheid verwerft originele plannen KMSKA

Meer artikels