Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Karel de Grote Hogeschool bouwt nieuwe campus op de Meir

Gerelateerde onderwerpen :

,
Karel de Grote Hogeschool bouwt nieuwe campus op de Meir

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) koopt het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, Jezusstraat, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat om er haar nieuwe campus Meir te bouwen.

Binnen de vijf jaar verhuizen de studenten en docenten van campus Groenplaats naar campus Meir. De nieuwe campus zal met een oppervlakte van ongeveer 33.000 m² twee keer zo groot worden als het huidige gebouw aan de Groenplaats. Op de plek waar de huidige campus Groenplaats gelegen is, bouwt projectontwikkelaar Meir Corner binnenkort een gloednieuw wooncomplex met 150 appartementen en enkele handelsruimtes.

De Karel de Grote Hogeschool telt meer dan 13.000 studenten verdeeld over vier hoofdcampussen in Antwerpen. Tegen 2023 ruilt ze haar campus Groenplaats in voor een nieuw pand even verderop, aan de Meir. De voornaamste reden is dat de campus Groenplaats (ongeveer 16.000 m²) te klein geworden is voor het groeiende aantal studenten.

“Om plaats te blijven bieden aan het groeiende aantal studenten was het nodig om een grotere vestiging te vinden. Net als onze campus Zuid zal ook deze nieuwe campus een toonbeeld zijn van duurzaamheid en innovatie. Tevens is het een kans om in te spelen op de recente onderwijsvernieuwingen en de kwaliteit van ons onderwijs te blijven verbeteren. Campus Meir zal naast de ruimtes voor lessen, samenwerken en ontspanning ook veel comfort bieden dankzij de binnenplaats en een dakterras”, verklaart Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan de KdG.

De hogeschool hoopt na de zomer van 2020 met de werken te beginnen, zodat de studenten van de opleidingen Management en Informatietechnologie vanaf het academiejaar 2023-2024 hun lessen in het totaal gerenoveerde gebouw kunnen volgen. “We kijken ernaar uit. Het is een droomlocatie om te bereiken met het openbaar vervoer, vlakbij het hart van de studentenbuurt en ook ideaal voor interactie met ondernemers en om trends te spotten in deze superdiverse dynamische stad”, aldus Hendrickx.

Ontwerp- en bouwopdracht

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft in handen van projectontwikkelaar Meir Corner, een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans en Urbicoon. De bedoeling is om daar ongeveer 17.000 m² winkelruimte te voorzien.

De huidige campus op de Groenplaats zal een volledige transformatie ondergaan. Meir Corner bouwt er een binnenstedelijk woonproject met plaats voor winkelruimtes. Bovenop de winkels komen ongeveer 150 appartementen. Volgens de planning zullen de eerste bewoners in 2025 het nieuwe wooncomplex Groenplaats in gebruik kunnen nemen.

KdG publiceert binnenkort samen met Meir Corner een Europese ontwerp- en bouwopdracht. Aannemers en ontwerpers kunnen zich vervolgens kandidaat stellen. In april 2019 zal bekendgemaakt worden wie een offerte voor het ontwerp en de bouw van dit ambitieuze project mag indienen”, zegt Michel Verhoeven van Meir Corner.

De ruil van het schoolgebouw op de Groenplaats naar de voormalige Proximussite op de Meir is volgens de projectontwikkelaar ongezien in de onderwijssector. Nooit eerder zijn panden van deze grootte onderling geruild om een nieuwe invulling te krijgen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

De medewerkers van Studiebureau Jonckheere in Brugge nemen vanaf 2022 hun intrek in een nieuw kantoorgebouw. De vestiging in Leuven blijft behouden, het is enkel de Brugse afdeling die verhuist. In het nieuwe cohousing-coworking Zevenbergen zal[…]

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Residentie De Veiling in Hoogstraten biedt plaats aan 20 assistentiewoningen

Residentie De Veiling in Hoogstraten biedt plaats aan 20 assistentiewoningen

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Meer artikels