Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Karel Beeck wint Mechelse Stadsverfraaiingsprijs

Karel Beeck wint Mechelse Stadsverfraaiingsprijs

De stad Mechelen beloont om de twee jaar verrassende, innoverende of originele bouwprojecten van privé-eigenaars met de Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing. Deze editie was het thema restauratie. 28 projecten dongen mee naar de hoofdprijs. Die werd in de wacht gesleept door het bureau van Karel Beeck met het restauratieproject op Onder-den-Toren 4, dat werd beloond met een cheque van 2.000 '. In het winnende ontwerp werden twee historische handelspanden met respect voor hun verleden omgetoverd tot een modern adviescentrum van de mutualiteit.

Voor de wedstrijd werd een onderscheid gemaakt tussen beschermde monumenten en panden die niet als monument beschermd zijn. Beschermde monumenten konden enkel meedingen naar een eervolle vermelding, en niet naar de geldprijs, omwille van de premiemogelijkheden voor de uitgevoerde restauratiewerken.

Wildeman

De Stedelijke Prijs Stadsverfraaiing gaat naar de restauratie van twee handelswoningen en een poortgebouw aan de voet van de Sint-Romboutstoren, op adres Onder-den-Toren 4. Het rechterpand en het poortgebouw dateren vermoedelijk al uit de vijftiende eeuw. Binnenin werden zelfs resten van muurschilderingen teruggevonden die gedeeltelijk teruggaan tot deze periode.

Tot 1961 vond je in het rechtse gedeelte van Onder-den-Toren 4 café 'Wildeman'. Daarna werd het café omgebouwd tot een restaurant en frituur. Vandaag is er een adviescentrum van de Christelijke Mutualiteit ondergebracht. Met de hulp van architectenbureaus K. Beeck en AR-TE en met respect voor de historische interieurelementen, slaagde bouwheer vzw MUTO erin om deze historische panden een nieuwe, hedendaagse invulling te geven.

Auwegemvaart

De tweede plaats, goed voor 1.200 ', gaat naar de woning op de Auwegemvaart 13. Brons is er voor het restauratieproject op de Veemarkt 13-15 (restaurant Yam Mie Yam/bar Ista Latino), dat beloond wordt met 800 ' prijzengeld.

Beschermde monumenten konden zich inschrijven voor de wedstrijd voor een eervolle vermelding. Goud en zilver gaan naar twee panden in de Sint-Katelijnestraat, nummer 46 en 73. De derde plaats wordt gedeeld door de Guldenstraat 26 en de Nonnenstraat 6 en 8.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar