Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kantoortoren wordt woontoren

Gerelateerde onderwerpen :

Kantoortoren wordt woontoren

Buurtontwikkelaar Matexi heeft het project Leopold Views in Evere onlangs officieel gelanceerd. Leopold Views is de naam van het project dat de vernieuwing inluidt van de iconische Leopoldtoren van Evere. De bekende kantoortoren wordt verbouwd tot een moderne woontoren die 201 gezinnen huisvest. Voor de gelegenheid decoreert street artist Steve Locatelli de gevels van de Leopoldtoren met een tijdelijke fresco van meer dan 800 m².

Matexi kocht de Leopoldtoren in 2014 met als doel om het aanbod van duurzame en betaalbare woningen in het Brusselse gewest te verruimen.

'Brussel kampt met een schrijnend tekort aan woningen en het reconversieproject om deze oude kantoren om te vormen tot appartementen leek ons een perfecte oplossing om in te spelen op de demografische uitdagingen waaraan de hoofdstad het hoofd moet bieden', verklaart Rudi Vervoort, minister-president van het Brusselse Gewest.

Icoon

'De Leopoldtoren is een echt baken in Brussel, maar het gebouw werd de jongste jaren steeds minder gebruikt. Wij willen het Brusselse icoon nieuw leven inblazen en een nuttige bestemming geven', zegt Gaëtan Hannecart, ceo van Matexi.

De nabijheid van de NAVO, de Europese instellingen, grootwarenhuizen, scholen, crèches en het openbaar vervoer maken van het project een aantrekkelijke plaats voor de toekomstige bewoners. Het project omvat diensten voor de bewoners en handelsruimtes op de begane grond. Wat Leopold Views uniek maakt, is dat er publieke ruimtes ingericht worden die specifiek geënt zijn op de nieuwe 'urban lifestyle'-levenswijze.

Dankzij de samenwerking met de gemeente kende het project een snelle ontwikkeling en gaan de werken binnen enkele weken van start met de verwijdering van de gevels.

Muurfresco

Om het einde van de Leopoldtoren en de geboorte van Leopold Views te vieren, ontwierp de Brusselse street artist Steve Locatelli voor dit gebouw een tijdelijk muurfresco van 800 m², dat zijn liefde voor de hoofdstad uitdrukt.

'De Leopoldtoren is een stadsicoon van Brussel en dat blijft zo. Dit muurfresco toont aan dat de Leopoldtoren ondanks zijn transformatie ten volle deel zal blijven uitmaken van de stad Brussel en haar ziel. Matexi gelooft en investeert sterk in de reconversie van gebouwen zoals dit.

Met dit type projecten kan dan ook het aanbod van betaalbare, duurzame en kwalitatieve woningen in de steden worden verhoogd zonder het bestaande landschap aan te tasten. Het fresco symboliseert tegelijkertijd deze transformatie, de Brusselse verankering en een nieuwe manier van samenleven die centraal staan in ons project. Dit biedt ook een antwoord op de uitdagingen waarmee onze hoofdstad en andere Belgische steden worden geconfronteerd', aldus nog Gaëtan Hannecart.

Houten gevels

Leopold Views omvat 201 appartementen met een oppervlakte tussen 35 en 130 m² (studio's, appartementen met één, twee of drie slaapkamers en penthouses). De flats hebben grote terrassen over de gehele breedte van de gevels. Schuivende panelen zorgen voor privacy. Het project omvat voorts 300 parkeerplaatsen voor auto's en 205 parkeerplaatsen voor fietsen. Ten slotte zijn er ook gemeenschappelijke terrassen, een gemeenschappelijke wasplaats en een fietsherstelatelier. Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Zo zullen de appartementen bijzonder energiezuinig zijn en er zullen zelfs passieve appartementen zijn. Zonnepanelen zorgen voor de energieopwekking voor de gemeenschappelijke delen. De toren wordt bekleed met houten gevels via zusterbedrijf Sibomat. De werken zullen 2,5 jaar duren. Als alles volgens schema verloopt, moeten de werken in 2018 afgerond zijn.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels