Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

(c) Ciril

De gemeente Evere heeft aan de Jules Bordetlaan, vlakbij het NAVO-hoofdkwartier, een project goedgekeurd waarbij een kantoorgebouw zal worden omgevormd tot een ecovriendelijk wooncomplex voor tachtig gezinnen. Als alles volgens plan verloopt, starten de eerste werken begin volgend jaar. De eerste bewoners worden verwacht in het voorjaar van 2025.
Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande structuur van het gebouw, waardoor klimaatimpact tot een minimum beperkt blijft. Tegelijk krijgt het project tal van duurzame oplossingen, zoals warmtepompen, zonnepanelen en waterrecuperatie en komt er zelfs een minibos op de site. Met het nieuwe complex ‘Le Jules’ wil projectontwikkelaar Ciril ook mee een antwoord bieden op de stevige bevolkingsgroei in Brussel en de nood aan kwalitatieve huisvesting.
 
Het Brusselse Gewest staat de komende jaren voor enkele stevige uitdagingen op het vlak van wonen en klimaat. Zo verwacht het t Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) dat de bevolking al tegen einde 2025 met nog eens 17.736 inwoners aangroeit, tot ruim 1,23 miljoen.
 
Eén van de oplossingen om het tekort aan kwalitatieve huisvesting aan te pakken is de reconversie van (gedeeltelijk) grotendeels leegstaande kantoorgebouwen naar duurzame wooneenheden. Met het nieuwe project ‘Le Jules’ wordt zelfs nog een stapje verder gegaan.
 
“Het oude kantoorgebouw wordt volledig gestript, maar er zullen ook zoveel mogelijk materialen worden gerecycleerd. Dit betekent dat we minder grondstoffen en energiebronnen zullen gebruiken en de impact op de omgeving beperken. Dat biedt zowel ecologische als economische voordelen. Door gebruik te maken van de bestaande structuur, zijn de wooneenheden bovendien ruimer dan de meeste nieuwbouwappartementen”, zegt Gert Voets van projectontwikkelaar Ciril.
 
Concreet komen er in ‘Le Jules’ 80 wooneenheden, waarvan dertien studio’s, twaalf appartementen met één slaapkamer, 47 met twee slaapkamers en acht met drie slaapkamers, waarvan verschillende penthouses op de zevende verdieping met zicht op Brussel. Op de lagere etages is ook plaats voor enkele kantoren en productieve ruimtes.
 
Minibos
 
Niet alleen de bouw zal zo duurzaam mogelijk gebeuren, ook het gebouw zelf belooft klimaatvriendelijk in gebruik te blijven. Zo wordt het regenwater gerecupereerd, gebeurt de verwarming centraal met een heel zuinige warmtepomp en is een deel van de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen. Achteraan het gebouw komt ook een groot gemeenschappelijk terras te liggen dat uitkijkt op de majestueuze boomkruinen van de groene zone achter de site.
 
“Uit respect voor de omgeving leggen we rond het terras een minibos aan met varens, grassen, bloeiende vaste planten, wintergroene struikjes en bomen. Zo lijkt de tuin naadloos over te lopen in het groene gebied. Dit minibos zal bovendien het uitzicht van alle bewoners nog een stuk aangenamer maken”, aldus Gert Voets.
 
Bij de oplevering in 2025 zal niet meer te merken zijn dat het hier om een omgebouwd voormalig kantoorpand gaat. De ontwikkelaar heeft het Hasseltse kantoor a2o architecten onder de arm genomen om het gebouw van binnen en van buiten een frisse, moderne look te geven.
 
Meer dan de helft van de appartementen heeft minstens twee gevels en álle appartementen zijn uitgerust met grote balkons of terrassen. Door slim te spelen met uitstekende stukken en schuine hoeken, beschikken alle terrassen bovendien over maximaal zonlicht en een optimale privacy. Met enkele details wordt ook aandacht besteed aan de Brusselse identiteit. Zo zijn de stalen en betonnen terrasstructuur geïnspireerd door de art nouveau.
 
“We kozen speciaal ook voor het kleurenpalet dat Victor Horta vaak gebruikte, met donkergroen voor de portieken en oker voor de borstweringen en het buitenschrijnwerk. Daarnaast verwijst de naam van het project overduidelijk naar Jules Bordet. Niet alleen omdat het toevallig aan de gelijknamige laan is gelegen, maar omdat deze Nobelprijswinnaar altijd op zoek was naar innovaties. Een doel dat wij ook proberen na te streven”, stelt Gert Voets.
 
“De knapste prestatie bij het  ontwerp en de bouw bevindt zich evenwel achteraan. Vóór de achtergevel komt een losstaande constructie die de terrassen draagt. Die structuur zorgt niet alleen voor een perfecte isolatie, maar maakt ook diepe terrassen mogelijk. Dit is toch een architecturale krachttoer, die het gebouw meteen een eigen gezicht geeft”, zegt Voets.
 
Het project geniet een mobiscore van 8,9 op 10. Bewoners kunnen ook voor een berging in de kelder kiezen, er is een centrale wasplaats voorzien en er komen een 182 m² grote fietsenstalling en een parkeerplaats voor 87 wagens. Eigenaars krijgen bovendien toegang tot een digitaal platform, waar ze hun volledige woondossier kunnen terugvinden en dat hen administratieve rompslomp moet besparen.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Nieuwe installatie in Gent recupereert energie en grondstoffen uit afvalwater

Waterzuiveringsbedrijf Aquafin zal op de site van ArcelorMittal in de haven van Gent tegen 2026 een installatie bouwen die zuiveringsslib verwerkt. Aquafin plant ook een grootschalige recuperatie van fosfor. De opdracht voor het ontwerp, de[…]

03/07/2022 | Haven Gentwaterzuivering
Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Meer artikels