Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kantoorgebouw The First in Brussel krijgt grondige facelift

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kantoorgebouw The First in Brussel krijgt grondige facelift

(c) Assar Architects

The First, een groot kantoorgebouw in hartje Brussel, zal tot december 2022 in opdracht van projectontwikkelaar Eaglestone een grondige renovatie ondergaan. Assar Architects begeleidt de werken waarvan de kostprijs wordt geraamd op 14,5 miljoen €.
Teams van Valens, ARFI (voor de asbestverwijdering) en Collignon (Eiffage Énergie Systèmes), drie filialen van Eiffage Benelux, werken samen tijdens dit project dat gepaard gaat met verschillende uitdagingen.
 
Het pand grenst aan de Frère-Orbansquare, een mooi stukje groen in de prestigieuze Europese wijk. Eaglestone mikt op een herpositionering van het 8.000 m² grote kantoorgebouw als een hoogwaardig, innovatief gebouw dat voldoet aan de behoeften van ‘het nieuwe werken’.
 
Het gebouw zal voldoen aan de meest geavanceerde milieuvereisten en mikt op een Breeam Excellent-certificaat. Daarbij zal het gebouw draaien op zonne-energie, met zonnepanelen op het dak en op de gevels. Gezien die Breeam-aanpak en de stedenbouwkundige vergunning die het aantal parkeerplaatsen in Brussel beperkt, zullen na de renovatie 50 van de 140 parkeerplaatsen overblijven.
 
De watervoorziening voor het sanitair zal gebeuren via waterrecuperatie met een tank. Dit gegeurt volgens een systeem van evapotranspiratie, waarvoor aan de achterzijde van het gebouw een vijver wordt aangelegd en waarbij de overloop van de tank zal dienen voor het verkrijgen van helder dakwater en de zuivering van verontreinigd water uit de omgeving en van de weg.
 
Extra hindernis
 
Er is nog wel een bijzondere uitdaging: de aanwezigheid van een industriële huurder uit de telecomsector tijdens de renovatie. Deze blijft aanwezig in het gebouw tijdens de werken, waardoor de diverse technieken van het datacenter actief moeten blijven en beschermd moeten worden tegen elke infiltratie van water, stof en trillingen tijdens de sloopwerken aan het dak.
 
Ook de verhoging van twee verdiepingen in een gemengde structuur (hout, metaal en beton) en de afbraak van de voorgevel met behoud van de dragende schil zal de nodige inspanningen vergen van de bouwteams.
(c) Assar Architects
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuwe metrotunnel onder Noordstation zal drie jaar duren

Bouw nieuwe metrotunnel onder Noordstation zal drie jaar duren

Aan het Noordstation in Brussel begint de bouw van een nieuwe metrotunnel van 150 m lang. De tunnel loopt onder de treinsporen en maakt deel uit van de omvorming van de huidige premetro (tussen het Noordstation en het station Albert) tot metro.[…]

Voorontwerp klaar voor Papenvest

Voorontwerp klaar voor Papenvest

Brussels Justitiepaleis begint aan renovatie van de steigers

Brussels Justitiepaleis begint aan renovatie van de steigers

Studiebureau aangesteld voor reconversie Abdij ter Kameren

Studiebureau aangesteld voor reconversie Abdij ter Kameren

Meer artikels