Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kantoorcomplex Copernicus maakt Wetstraat groener

Gerelateerde onderwerpen :

,
Kantoorcomplex Copernicus maakt Wetstraat groener

Alides, de derde grootste familiale privé-investeerder in ons land, is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Copernicus, een groot kantoor- en wooncomplex van 18.500 m² in het hart van de Wetstraat in Brussel. De afbraak van een oud kantoorgebouw op deze plaats is al aan de gang, de bouw van het nieuwe complex start begin volgend jaar. Het einde van de werken is voorzien in de tweede helft van 2020. Het gaat om een investering van ruim 85 miljoen €.

Het nieuwe complex maakt het hart van de Wetstraat een stuk groener en breder. Dat komt omdat het gebouw 10 m achteruit zal schuiven ten opzichte van de straat, waardoor het huidige voetpad over een aanzienlijke lengte verandert in een boulevard. Tussen het Schumanplein en de binnenring zijn momenteel geen of nauwelijks bomen of planten te bespeuren, hier wordt straks meer dan 1.000 m² groen aangelegd. Het project is het begin van een grote make-over van de Wetstraat.

Het is alweer tien jaar geleden dat de toenmalige Brusselse overheid voor het eerst plannen voorstelde om de Wetstraat en zijn omgeving grondig te vernieuwen. De Franse architect Christian de Portzamparc  zette toen een plan op papier dat de naam ‘Stadsproject Wet’ kreeg. Het heeft lang geduurd, maar nu wordt in de Europese wijk het eerste grote project van dit plan in gang gezet. Vorig jaar was wel al een eerste kleinere verandering zichtbaar aan het Schumanplein.

Het Copernicusproject situeert zich op de hoek met de Wetenschapsstraat, waar tot voor kort de federale overheidsdienst Personeel en Organisatie gehuisvest was. Het nieuwe gebouw neemt een oppervlakte in van 18.500 m², zal 14 verdiepingen tellen en wordt 55 m hoog. Na de voltooiing zullen hier meer dan duizend mensen kunnen werken.

“Dit project wordt de katalysator voor de verdere vernieuwing van de Wetstraat, die vandaag een echte ‘canyon’ is van kantoorgebouwen waar dagelijks tienduizenden pendelaars van het Schumanplein naar het centrum van Brussel doorheen gestuwd worden. Het nieuwe gebouw wordt de motor van de ruimtelijke verandering van de Wetstraat en zal als eerste dit monotone, verstikkende karakter in grote mate doorbreken”, zegt Rikkert Leeman, bestuurder van Alides Properties.

Smaller maar hoger

Het nieuwe complex zorgt voor een indrukwekkende verbreding van het voetpad en heel wat extra groen. Omdat het nieuwe gebouw achteruit schuift ten opzichte van de rijbaan wordt het smaller, maar tegelijkertijd ook hoger. Het voetpad kan daardoor over een grote lengte 6,5 tot 10 m breder worden, waardoor een groot voorplein zal ontstaan en dit stuk van de Wetstraat de allures van een boulevard krijgt. Deze zone moet een unieke rustplek worden langs de drukke verkeersas.

Deze ingreep zal volgens experts het ruimtelijke gevoel van het eerste deel van de Wetstraat gigantisch veranderen. “Het is ongezien dat op een dergelijke toplocatie in het hart van de Europese wijk zoveel meer extra ademruimte wordt gecreëerd. Dit zal het straatbeeld van de Wetstraat echt wijzigen”, aldus architect Frédéric Devos van LD2 Architecture.

Daarnaast wordt ook heel wat groen aangelegd. In het deel tussen de Brusselse binnenring en de Koningstraat is er uiteraard het Warandepark als groene long, maar in het eerste gedeelte tussen het Schumanplein en de binnenring was tot nu toe weinig of geen groen te bespeuren. Ook dat verandert nu met de aanleg van hoogstammige bomen en het plaatsen van zitbanken. LD2 Architecture zal verschillende beuken planten die bestand zijn tegen de grote hoeveelheid uitlaatgassen. Op het Copernicuscomplex komen ook twee grote, groene dakterrassen en achteraan het kantoorgebouw wordt een binnentuin aangelegd. In totaal komt er 1.100 m² groen bij.

Appartementen

Omdat een overvloed aan kantoorgebouwen ‘s avonds vaak voor doodse buurten zorgt, werd bewust gekozen om aan het kantorencomplex ook 1.300 m² woon- en parkeerruimte te voorzien. In totaal komen er twaalf ruime appartementen en onder het gebouw is plaats voor 69 privé-parkings, waaronder enkele elektrische laadplaatsen en 80 fietsparkeerplaatsen.De Brusselse kantorenmarkt heeft het al een hele tijd moeilijk, maar zowel Alides als de Brusselse regering zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe project in de Wetstraat huurders zal aantrekken. De gemiddelde leegstandsgraad in Brussel bedraagt momenteel ongeveer 9%, in de Wetstraat is dat 5 tot 6%. De bedoeling is dat dit percentage door een reeks vernieuwingsoperaties nog zal dalen.

Alides Properties is een onderdeel van Alides REIM, dat al 125 jaar in handen is van de familie Maes. Het is de derde grootste private vastgoedinvesteerder in ons land. Alides heeft onder meer de gebouwen van het Hilton Garden Inn en het Novotel in Brussel in portefeuille, evenals de Quantum- en Oxygenkantoren, de Espace Kennedy in Luxemburg en grondposities in België en Polen. In totaal beschikt Alides over een portefeuille ter waarde van meer dan 400 miljoen €, een ontwikkelingspijplijn van een half miljard euro en een eigen vermogen van meer dan 210 miljoen €. De activiteiten van de investeerder zijn gestructureerd rond kantoren, residentieel vastgoed, industrieel vastgoed, hotels en vastgoed in de zorgsector.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

“Vastgoed mag niet zwaarder belast worden”

“Vastgoed mag niet zwaarder belast worden”

Via een globalisering van de inkomsten wil de PS inkomsten uit vastgoed meer gaan belasten. Dat is geen goed idee, vindt de Confederatie Bouw, aangezien wie een woning verhuurt of een tweede verblijf heeft nu al zwaar belast wordt via het[…]

Meer nieuwbouwvergun­ningen in 2018

Meer nieuwbouwvergun­ningen in 2018

Een digitaal paspoort voor elke woning

Een digitaal paspoort voor elke woning

Bouw duurzame woonwijk in Gentbrugge gestart

Bouw duurzame woonwijk in Gentbrugge gestart

Meer artikels