Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kantoor Cordeel is één van de winnaars van de Staalbouwwedstrijd

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kantoor Cordeel is één van de winnaars van de Staalbouwwedstrijd

Het nieuwe hoofdkantoor van aannemer Cordeel. Foto: Tim Fisher, Binst Architects, Bart Gosselin.

Infosteel heeft zopas de vier winnaars bekendgemaakt van de Staalbouwwedstrijd. Twee winnende projecten zijn een overheidsopdracht. De Staalbouwwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd, beurtelings in België en in Luxemburg, en is aan zijn 21ste editie toe.
Er namen 66 projecten deel aan deze editie. De jury bekroonde vier projecten. In de categorie Utiliteitsbouw ging de trofee naar HQ Cordeel in Temse. In de categorie Residentieel gaat de award naar het project CART in Ham. Bij de Specifieke elementen in staal werd de wedstrijd gewonnen door A Giant Sculpture in Kasterlee en bij de Industriële gebouwen ten slotte gaat de award naar het Parkeergebouw van IMEC/KUL in Leuven. Daarnaast krijgt het bedrijfsgebouw van Goddeeris in Roeselare (DDM Architectuur & Bhoom Creative Design Unit, Boydens Engineering, Bosschaert) een speciale vermelding. De publieksprijs gaat naar The Dutch Vault in het Nederlandse Houten (van o.m. Wilma Wastiau, Willy Naessens, Belfa Construct en ArcelorMittal).

Cordeel

Het nieuwe hoofdkantoor van aannemer Cordeel op de voormalige scheepswerf Boelwerf op het industrieterrein De Zaat in Temse werd gerealiseerd door o.m. Binst Architects, Ney & Partners, Cordeel, ArcelorMittal, Aertssen en SCIA. Het bestaande droogdok werd in de breedte overspannen door een staalstructuur van twee dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers. Deze werd op twee betonnen volumes geplaatst die 72 m uit elkaar liggen en die tevens de toegangen tot het kantoor bevatten met telkens twee liften en twee trappen. De twee kantoorlagen van elk 2.300 m² zijn volledig beglaasd van vloer tot plafond. In totaal bevat de structuur 1.200 ton staal, dat volledig behandeld werd met brandwerende verf.

Lasatelier

De loft met kantoor en atelier voor een lasbedrijf in Ham werd gerealiseerd door bouwheer Cartledge Consultancy & Investments,
MAX8 architecten, Arjaan De Feyter, IRS studiebureau en Caels & Partners. Op een bescheiden, bijna driehoekig, bebost bouwperceel in een kmo-zone, met uitzicht op het Albertkanaal, staat een atelierruimte voor laswerken, een landschapskantoor voor vier personen en een woning met loftallures. Omdat het perceel te klein was om het bouwprogramma volledig bovengronds te realiseren, zijn het lasatelier en bijhorende ruimtes ondergronds gerealiseerd. De loft en het kantoor bevinden zich grotendeels op de eerste verdieping en zijn ondergebracht in een royaal beglaasde doos op pijlers. Om de activiteiten van het lasbedrijf in de verf te zetten, werd beslist om te werken met zichtbaar blijvend profielstaal en stalen zonweringen.

Gigantische sculptuur

A Giant Sculpture werd in opdracht van de Provincie Antwerpen gerealiseerd door architect Gijs Van Vaerenbergh, Ney & Partners en Arel aan natuurgebied de Hoge Mouw, dat deel uitmaakt van de Kempense Heuvelrug nabij Kasterlee. Op het hoogste punt van de heuvelrug – boven op de 30 m hoge slapende landduin van de Hoge Mouw staat A Giant Sculpture als een permanente, sitespecifieke sculptuur. Het gefacetteerde hoofd is opgebouwd als een koepel, die uit 2.115 aan elkaar gelaste 6 mm dikke metalen driehoeken bestaat. Op enkele plekken zijn er stukken uitgespaard en aan één zijde is het mogelijk om de holle ruimte van de sculptuur te betreden. De kolos weegt zowat 2 ton.

Parkeergebouw

Het nieuwe parkeergebouw van Imec en KU Leuven werd gerealiseerd door o.m. Stéphane Beel Architects, Sweco Belgium, Cordeel, Wuyts, Dutch Engineering en Tata Steel. Het parkeergebouw staat op de Leuvense campus Arenberg III, tussen de site van IMEC en het gebouw Computerwetenschappen van KU Leuven. Het is een markant volume met acht bouwlagen en een capaciteit van 740 plaatsen. De architectuur werd tot de essentie gereduceerd. Het is een open stalen structuur die de dialoog met zijn omgeving aangaat.
De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2020 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2018 en eind mei 2020. Ook projecten buiten België kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij betrokken bij het project haar hoofdzetel in België had.
 
Je kan de winnende projecten ontdekken via een leuk filmpje waarin een vliegende reporter de laureaten interviewt en hen de trofee overhandigt (www.infosteel.be/staalbouwwedstrijd-2020). De online versie van het Infosteel-magazine met alle deelnemende projecten vind je op https://www.infosteel.be/images/magazine/info-steel-64/index.html

Jury

De jury bestond uit Sébastien Seret (Greisch), Eddy Hermans (Stabilogics), Nicolas Raemakers (OSK-AR Architecten), Ka Man Hün (BASF), Dominique Pieters (Planopli), Patrick Maes (Smulders) en Robin van Beveren (Basil Architecture).
De loft met kantoor en atelier voor een lasbedrijf in Ham. Foto: Max8 architecten -Yannick Milpas.
A Giant Sculpture. Foto: GVV - Matthijs van der Burgt.
Het nieuwe parkeergebouw van imec en KU Leuven. Foto: IMEC-KUL – SBA - Luca Beel.
The Dutch Vault in het Nederlandse Houten. Foto: Wilma Wastiau – Martijn Kort Photography.
Het bedrijfsgebouw van Goddeeris. Foto: DDM – Peter Verplancke-Lenzer.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Alvance Aluminium Group krijgt VCK-award

Alvance Aluminium Group krijgt VCK-award

Het team van Alvance Aluminium Group uit Duffel wint de VCK Business Excellence Award 2020 van het Vlaams Centrum voor Kwaliteit. De prijs werd uitgereikt tijdens de digitale VCK Quality Day. Het kwaliteitsteam van AGC Glass Europe eindigde als[…]

Staalprijs voor gerenoveerde Diamantbeurs Amsterdam

Staalprijs voor gerenoveerde Diamantbeurs Amsterdam

Onderdelen ponton cruiseterminal op weg naar Antwerpen

Onderdelen ponton cruiseterminal op weg naar Antwerpen

Alu-schrijnwerk vraagt volwaardige plaats in middelbaar

Alu-schrijnwerk vraagt volwaardige plaats in middelbaar

Meer artikels