Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kamp C wint Europese Procura+ Award

Kamp C wint Europese Procura+ Award

Sofie Torfs en Emiel Ascione van Kamp C nemen de Procura+ Award in ontvangst. (Foto: Kamp C)

Met het circulaire aanbestedingstraject ’t Centrum heeft Kamp C recent in Berlijn een Europese Procura+ Award gewonnen. ’t Centrum is een aanbesteding die werd uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo en viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

 

Kamp C is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw. Het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa en printte onlangs als eerste wereldwijd een woning van twee verdiepingen uit één stuk.
 
De Procura+ Awards bekronen opmerkelijke publieke aanbestedingen die succesvol inzetten op duurzaamheid en innovatie om publieke goederen, diensten, processen en infrastructuur aanzienlijk te verbeteren.
 
Het consortium ‘Kamp Circulair’ tekent samen met Kamp C voor de bouw van ’t Centrum op het eigen terrein in Westerlo. Het wordt het eerste circulaire kantoorgebouw in België dat rekening houdt met alle zeven pijlers van circulair bouwen: materialen, ontwerpen, aanbesteden, businessmodellen, financiën,  werken en gebiedsontwikkeling.
 
In 2018 begon Kamp C het circulair aanbestedingstraject met een vormingsprogramma voor mogelijke kandidaten, alvorens de aanbesteding openbaar te maken. Dat traject wordt nu door de jury van de Procura+ Awards bekroond.
 
“Uiteraard zijn we trots op deze internationale erkenning. Procura+ is een Europees netwerk van meer dan 40 publieke instellingen dat kennis over duurzame en innovatieve aanbestedingen samenbrengt en promoot, onder meer door advies en ondersteuning te geven aan overheden die op deze manier willen aanbesteden”, aldus Kamp C-voorzitter Kathleen Helsen.
 
“We willen alle betrokken partijen bedanken. Projectpartners OVAM en Thomas More, en het team onder leiding van Alba Concepts dat ons bijgestaan heeft tijdens de aanbesteding van ’t Centrum”, zegt Sofie Torfs van Kamp C.

Kennisdeling

Ondertussen is Kamp C alweer een nieuw project gestart – ProCirc, in het Interreg North Sea Region-programma – om ook anderen via praktische demonstraties aan te zetten tot circulair aanbesteden. In het kantoorgebouw op Kamp C bijvoorbeeld zal ook de inrichting circulair aanbesteed worden.
 
In ProCirc worden experimenten opgezet om te leren hoe circulaire economie en aanbesteden hand in hand kunnen gaan. De ervaringen uit dat project worden over de grenzen heen gedeeld in een streven om de internationale markt te veranderen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

Bouwvergunning voor Cartoonmuseum in Brussel

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft de stedenbouwkundige vergunning verkregen voor de bouw van het pand waarin het Cartoonmuseum De Kat/Le Chat onderdak zal vinden, op de site van het BIP, in de Koningsstraat in Brussel,[…]

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Zijn de zakengeheimen in uw offerte goed beschermd?

Leuven voert open-dataclausule in voor overheidsopdrachten

Leuven voert open-dataclausule in voor overheidsopdrachten

Nieuwe controletorens voor Belgische luchthavens

Nieuwe controletorens voor Belgische luchthavens

Meer artikels