Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kamer keurt soepele overurenregeling voor bouwsector goed

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kamer keurt soepele overurenregeling voor bouwsector goed

© ©bannafarsai - stock.adobe.com

Gisterenavond keurde het federale parlement het wetsontwerp tot wijziging van KB 213 definitief goed. Hierdoor kan weldra anderhalf uur per dag kan overgewerkt worden in plaats van één uur en wordt de recuperatietermijn verlengd. De regeling treedt definitief in werking tien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Bouwunie is tevreden dat de aanpassingen eindelijk definitief zijn.
KB 213 is het meest gebruikte en voordelige overurenregime in de bouw, voordelig voor werknemer én werkgever. Dankzij dit systeem is de kostprijs van een overuur voor de werkgever quasi gelijk aan de loonkost voor een normaal gepresteerd uur. De arbeider houdt netto meer over dan hij zou ontvangen mocht hij dit uur in het zwart presteren.  Voor de bouw betekent dit systeem een van de grote hefbomen om overuren aantrekkelijk en officieel te maken.
 
Tot op heden liet dit overurenregime toe om bovenop het basisuurrooster van acht uur één overuur per dag te presteren. Door de gisteren goedgekeurde wijziging kan er niet langer één, maar anderhalf uur per dag overgewerkt worden. De totale pot van 180 uur op jaarbasis blijft wel ongewijzigd. Daarnaast komt er ook een aanpassing van de recuperatieregels. Indien de werknemer kiest voor de recuperatie, wordt de recuperatietermijn van zes maanden verlengd tot twaalf maanden. Dit geeft werkgever en werknemer meer flexibiliteit in de planning.
 
Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: “Voor de bouwbedrijven en de bouwvakarbeiders betekent dit extra flexibiliteit. Deze wijziging, waarvoor Bouwunie steeds zeer sterk heeft gepleit, maakt nog deel uit van het sectoraal akkoord 2019-2020. Omdat deze wijziging politiek initiatief behoefde, was het enige tijd wachten. We zijn tevreden dat de versoepeling nu eindelijk van kracht zal gaan.”
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Onderzoek naar personeelsverloop bij tijdelijke werkloosheid

Onderzoek naar personeelsverloop bij tijdelijke werkloosheid

Bij de ondernemingen die de voorbije twee jaar minstens zestig dagen tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen, zijn dubbel zoveel werknemers vertrokken als bij bedrijven die geen beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit[…]

18/11/2022 |
Meeste bedrijven willen sollicitanten hoger loon aanbieden

Meeste bedrijven willen sollicitanten hoger loon aanbieden

Bouwsector groeit dit jaar met 2,5%, maar valt volgend jaar stil

Bouwsector groeit dit jaar met 2,5%, maar valt volgend jaar stil

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Aandeel niet-Belgen in de bouw neemt toe

Meer artikels