Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kachelproducent wil fijnstof verminderen

Gerelateerde onderwerpen :

Kachelproducent wil fijnstof verminderen

Consumenten kunnen hun oude kachel bij kachelproducent Dovre inruilen voor een milieuvriendelijk exemplaar. Met deze omruilactie, die eind vorig jaar startte, wil het bedrijf een handje helpen om het fijnstof in ons land te verminderen.

“Wie zijn oude kachel ruilt voor een type A of A+ toestel, krijgt een premie waarmee ze een nieuwe, milieuvriendelijke haard of kachel kunnen kopen”, aldus Tom Gehem, ceo van Dovre.

“Concreet moeten klanten aankloppen bij een dealer in de buurt die meedoet met deze actie. Hebben ze thuis een oud toestel? Dan lichten ze de dealer hierover in en wordt de inruilpremie onmiddellijk verrekend. Wanneer de installateur de nieuwe kachel komt plaatsen, neemt hij de oude mee. Wat er met de oude kachel gebeurt? Al wat niet voldoet aan de norm, moet uit de markt en wordt volledig vernietigd. Dovre blijft ook continu investeren en ontwikkelen om nog milieuvriendelijkere toestellen op de markt te brengen”, zegt Gehern.

CIV-Agoria, de sectorfederatie van fabrikanten en invoerders van kachels en haarden, schat dat momenteel ongeveer 65% van de houtkachels in ons land ouder is dan 15 jaar. “Onze buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk voeren een actief vervangingsbeleid, vaak gecombineerd met belastingvoordelen, om zo de fijnstofuitstoot door houtverbranding terug te dringen. In België is dit nog niet het geval. Wij hopen met deze omruilactie alvast ons steentje bij te dragen en het percentage van verouderde toestellen naar beneden te halen”, stelt Tom Gehern.

Misverstanden

Met de actie wil Dovre ook een aantal misverstanden uit de wereld helpen. “Vaak lees je in de media dat je om de klimaatverandering tegen te gaan beter geen hout verbrandt. Dat klopt niet, want de klimaatverandering is een gevolg van een te hoge CO2-concentratie in de lucht. En laat nu houtverbranding net CO2-neutraal zijn. De CO2-uitstoot bij houtverbranding is gelijk aan de opname van CO2 tijdens de groei van hout. De te hoge concentratie aan CO2 in de lucht is mede het gevolg van de massale verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardolie en gas. Hierdoor komt CO2 vrij die gedurende miljoenen jaren opgeslagen werd in de grond”, verklaart Gehern.

Hoe zit het dan met fijnstof? “Bij gebruik van elke brandstof komt er fijnstof vrij.  Wil je de uitstoot beperken, begin dan met een moderne houtkachel die voldoet aan alle eisen en normen (type A en A+) en die correct wordt geïnstalleerd, maar ook goede brandstof en het juiste stookgedrag zijn van belang. Daarnaast kan je je met een houtkachel onafhankelijk van energieleveranciers verwarmen en beschik je over een natuurlijke batterij: je stapel hout”, zegt Gehern.

Premies

Dovre hield vorig najaar een inruilactie waarbij ongeveer 300 aanvragen werden ontvangen en waarvan 75% in aanmerking kwam. De actie blijft lopen. De klantenkorting bedraagt 200 € bij aankoop van een toestel met een cataloguswaarde van 1.000 tot en met 1.450 €,  250 € voor toestellen met een cataloguswaarde van 1.451 € tot en met 1.950 €, 300 € voor toestellen met een cataloguswaarde van 1.951 € tot  2.400 € en 350 € voor toestellen met een cataloguswaarde van meer dan 2.400 €.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe baas voor Vasco Group

Nieuwe baas voor Vasco Group

Christian Schmitz-Eckert, tot voor kort Chief Ventilation Officer bij Vasco Group uit Dilsen, is aangesteld als de nieuwe CEO van de specialist in binnenklimaat. Hij volgt in die functie Stefan Böni op die zijn carrière een nieuwe[…]

Renson geeft een CO2-meter aan elk van zijn werknemers

Renson geeft een CO2-meter aan elk van zijn werknemers

Vanpoucke wordt commercieel directeur bij Remeha

Vanpoucke wordt commercieel directeur bij Remeha

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Daikin bouwt hypermodern ontwikkelingscomplex in Gent

Meer artikels