Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kabouter Klus maakt jongeren warm voor schilderberoep

Kabouter Klus maakt jongeren warm voor schilderberoep

Kabouter Klus is volgend jaar de peter van de actie Schilder Op School (SOS). Die campagne van Bouwunie moet jongeren uit het lager onderwijs een beter beeld geven van de schildersopleiding in het middelbaar, zodat ze daar met meer en bewuster voor kiezen. De meter van de actie is Kimberley Reynaert, grafisch verantwoordelijke van Plopsa.

Schilder op School is volgend jaar toe aan zijn derde editie. Professionele schilders, laatstejaarsleerlingen uit de opleiding schilder-decoratie van 32 Vlaamse nijverheidsscholen en leerlingen van het zesde jaar van evenveel lagere scholen maken op 17 maart 2016 samen 32 colorwalls van 20 m². Zo laten de oudste studenten en de profs de jongsten proeven van de opleiding en van het beroep. Alles samen zullen zowat 1.500 leerlingen meewerken aan de kunstwerken.

Maya de Bij

Kimberley Reynaert maakte het ontwerp voor deze derde colorwall. Het eerste SOS-jaar (2012) was het ontwerp afgekeken van Mondriaan. Voor de tweede editie (2014) trok Kamagurka de lijnen van Mondriaan door en gaf hij er zijn eigen toets aan. Volgend jaar wordt het iets minder artistiek en iets dichter bij de wereld van de jongste deelnemers. Het kunstwerk krijgt Bumba, Maya de Bij en Kabouter Plop in de hoofdrol. 'We gaan voor een breder en sprekender kleurenspectrum om recht te doen aan de brede Plopsa-wereld, waarbij de warme kleuren staan voor de gezellige familiale momenten en de koude kleuren de zomerpret op de waterattracties symboliseren. De felle contrastkleuren op hun beurt staan voor de emoties en het plezier van de allerkleinsten', vertelt Reynaert.

Uitdagingen

Hugo Muynck, voorzitter van de werkgroep Opleidingen van sectororganisatie ivp coatings (met o.a. de verfproducenten), kijkt voor Schilder op School verder dan enkel het verbeteren van het imago. 'De scholen die schildersopleidingen aanbieden, staan voor heel wat uitdagingen, van materiaal en gereedschap vinden over het vinden van voldoende stageplaatsen tot het bijbenen van de snelle evoluties in bv. de gespecialiseerde toepassingen. Dan is een breed gedragen evenement als SOS een mooie gelegenheid om alle partijen eens samen te brengen in de broedkamers van het beroep', stelt Muynck.

Return

De actiedag zal voor deze derde editie voor het eerst een ganse dag in beslag nemen i.p.v. een halve. Het slotevenement, waarop alle deelnemers en helpende handen bedankt worden, wordt uiteraard in Plopsaland De Panne georganiseerd. 'Het wervende karakter van deze actie blijkt als we de cijfers van de vorige editie bekijken: 1.250 leerlingen en leerkrachten namen toen deel, net als 54 vakmensen. 94% van de Vlaamse schildersbedrijven kent de campagne. Als je de waarde van het aantal artikels in tijdschriften en vakbladen en het aantal vermeldingen op websites zou uitdrukken in geld, kom je aan meer dan 100.000 '', becijferde Piet De Lange van Bouwunie. 'Die cijfers zullen volgend jaar nog overtroffen worden, alleen al omdat er meer scholen deelnemen, maar ook omdat het enthousiasme in de sector voor deze actie heel groot is', vult voorzitter Tina De Smaele van Bouwunie Schilders-decorateurs aan.

Bouwunie zet deze actie op samen met enkele sponsors, Building Heroes van fvb-fcc Constructiv, ivp coatings, de Vlaamse overheid, het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en OVSG, de onderwijskoepel van de Steden en Gemeenten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring