Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

JuuNoo lanceert circulair wandsysteem

JuuNoo lanceert circulair wandsysteem

De Kortrijkse startup JuuNoo heeft een nieuw soort wandsysteem op de markt gebracht dat volledig herbruikbaar is. De bedoeling is om zo het bouwafval te verminderen.

JuuNoo wil de bouwwereld veranderen naar een duurzame markt waarbij de circulaire economie de norm is. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf een herbruikbaar wandensysteem voor lichte, niet dragende interieurwanden. “Vaak moeten kantoren na verloop van tijd heringericht worden en moeten de wanden verplaatst worden. Dankzij ons flexibel wandsysteem is dat mogelijk. Er is een toenemende vraag naar meer gecompartimenteerde ruimtes, zodat de werknemers geconcentreerd en in alle rust kunnen werken. We merken dat de klassieke landschapskantoren aan populariteit aan het inboeten zijn”, stelt Chris Van de Voorde van JuuNoo. 

Opbouw

De wand bestaat uit sterke stalen kaders met een vaste breedte. “Deze kaders kan je openschuiven en vastklikken tegen het plafond, waarna de volgende kader geplaatst wordt. De afwerkingsplaten worden daarna met klittenband aan de kaders geplaatst. Deze mdf-platen hebben een kliksysteem, waardoor ze nagenoeg naadloos aansluiten. De klittenband is standaard gemonteerd op de panelen en kaders. In deze structuur kunnen nutsvoorzieningen en isolatie geplaatst worden. De volledige wand kan met kliksystemen en klittenband vlot gedemonteerd worden zonder enige schade te berokkenen aan de componenten. Het maakt hergebruik van alle componenten heel eenvoudig. De afwerking kan zonder te schilderen dankzij één van de 168 beschikbare decors of dankzij een geprint textiel met een design gekozen door de klant. Om toleranties op te vangen, wordt de wand onderaan afgewerkt met een plint”, zegt Van de Voorde.

Snelheid

Cruciaal om de transitie naar een circulaire ‘bouwwereld’ mogelijk te maken, is de bouwsnelheid. “Het doel is dat een JuuNoo-wand drie keer sneller geplaatst kan worden dan een klassieke gipskartonnen wand. Ons wandsysteem kan door één aannemer in één keer geplaatst worden En dat zonder meten, zagen of schroeven. Onze wand is meteen afgewerkt”, stelt Van de Voorde. De JuuNoo-wand is duurder in materiaal dan een klassieke wand, maar veel goedkoper bij plaatsing. “Doordat onze wand zo makkelijk te plaatsen is, scheelt het enorm op de kosten. Bij ons liggen de verbouwingskosten veel lager. De hele wand wordt in ons productiecentrum voorbereid. Op de werkplek moet alles enkel nog in elkaar geschoven worden. Vele mensen beseffen niet dat de kostrijs van een klassieke wand tot 80% bepaald wordt door de arbeidskost.”

Missie

Een ander voordeel is dat de Junnoo-wand herbruikbaar is. “We zorgen ervoor dat de wanden na hun leven niet gesloopt worden, maar gedemonteerd en herplaatst worden als een volgende wand. Deze wand belandt dus niet op de schroothoop en je hebt dus geen kosten voor het bouwafval. De hoeveelheid bouwafval die wordt gecreëerd in België groeit elk jaar. Zo was er in 2014 in ons land liefst 26,4 miljoen ton bouwafval. En bouwafval heeft een kostprijs. Om een klassieke wand af te breken, betaal je 15 tot 25 € per m²”, benadrukt Van de Voorde. Hij is volop bezig met zijn wandsystemen te verbeteren. Tegen 2019 wil hij een compleet wandensysteem op de markt hebben dat heel breed ingezet kan worden.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

Vijf projecten voor twintigste Oproep WinVorm

De Provincie West-Vlaanderen, de intercommunales WVI en Leiedal en het Teaml Vlaams Bouwmeester gaan opnieuw op zoek naar ontwerpers voor verschillende opdrachten van West-Vlaamse besturen. Voor deze twintigste editie zijn er vijf opdrachten:[…]

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Heraanleg rotonde in Wervik in zicht

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Provincie vraagt bedrijven om waterbuffers en -voorraden aan te leggen

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Uitbreiding voor bedrijventerrein De Noordvaart in Nieuwpoort

Meer artikels