Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jubelparkmuseum Brussel pakt uit met Victor Horta in gerenoveerde tentoonstellingszaal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jubelparkmuseum Brussel pakt uit met Victor Horta in gerenoveerde tentoonstellingszaal

In het Jubelparkmuseum in Brussel opende zopas de Horta-Wolfers tentoonstelling. Meer dan een eeuw na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912 zal de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling worden getoond.

Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt met vrijwel dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta destijds had voorzien in het gebouw dat zich in de Arenbergstraat in Brussel bevond. Het museum stond in voor de restauratie van de vitrines en toonbanken in mahoniehout en gepatineerd messing, terwijl de Regie der Gebouwen de tentoonstellingszaal helemaal renoveerde. Het oorspronkelijke interieur met de tentoongestelde stukken is uniek en zeker een bezoek waard. De expo is nog te bezoeken tot 31 december 2018.

In 1909 kreeg architect Victor Horta de opdracht om in de Arenbergstraat in Brussel het gebouw en het winkelinterieur van de juwelier Wolfers Frères te ontwerpen. Gezien het internationale prestige dat Wolfers genoot, was het vanzelfsprekend dat deze zaak een beroep deed op de beroemde art nouveau-architect. Met veel luister werd het bouwwerk ingehuldigd op 4 november 1912. Het gebouw en de winkel bleven in gebruik tot het begin van de jaren ’70 van vorige eeuw. Nadat de toenmalige Kredietbank (nu KBC Bank) zich in het complex had gevestigd, werd het winkelinterieur in 1973 ontmanteld en overgebracht naar het Jubelparkmuseum. Daar werd het in 1977 gedeeltelijk heropgebouwd. Meer dan de helft van de interieurelementen kon niet worden opgesteld en werd daarom bewaard in de reserves.

Het Jubelparkmuseum wilde het fraaie interieur op een kunsthistorisch verantwoorde manier heropbouwen en reconstrueren. Daartoe werd een subsidieaanvraag ingediend bij de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. De subsidie werd toegezegd in 2015. In 2016 begon de Regie der Gebouwen met de renovatie van de tentoonstellingszaal. Naast het dak werd ook het pleister- en schilderwerk hersteld. De tentoonstellingszaal werd in een kleur geschilderd die overeenstemt met de kleuren van destijds. Het parket kreeg een flinke onderhoudsbeurt en ook de ramen en houten binnendeuren werden gerestaureerd. De elektriciteit werd eveneens vernieuwd.

Ook het winkelinterieur is deskundig gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahoniehout, werd gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding aan de binnenzijde van de toonkasten werd opnieuw geweven volgens het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag werd opgefrist waardoor de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar is geworden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de zachtpaarse kleur van de muren.

De vitrines en toonbanken werden op basis van een grondige historische studie geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. De oorspronkelijke toegangsdeuren zijn eveneens geïntegreerd. Zo betreden bezoekers de zaal nu op dezelfde manier als vroeger het rijke en exclusieve cliënteel de juwelierszaak binnenwandelde.

Vandaag is de Wolferszaal een identieke reconstructie met het gerestaureerde art nouveau-interieur van de juwelierszaak Wolfers Frères, een interieur dat in 1912 volledig door architect Victor Horta ontworpen werd. De winkel bevond zich destijds in de Arenbergstraat in Brussel. De renovatie van de zaal werd gefinancierd door de Regie der Gebouwen; de restauratie van de winkel werd bekostigd door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het prestigeproject werd gerealiseerd mede dankzij een eenmalige investering van het Federaal Wetenschapsbeleid en met medewerking van de Regie der Gebouwen.

De opening en de restauratie van de winkel Wolfers in het Jubelparkmuseum is nog maar de eerste realisatie van een grootschalig project. Dat bestaat erin de Europese decoratieve kunsten opnieuw te groeperen in het monument dat daarvoor aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd. Het betreft het statige complex aan de Nerviërslaan waarvan de voorgevel wordt gekenmerkt door een monumentale koepel.

Doorheen de jaren raakten de collecties Europese decoratieve kunsten verspreid over het volledige complex. In het oorspronkelijke gebouw bleven de sierkunsten van de middeleeuwen tot de barok opgesteld. Het vervolg, het circuit achttiende eeuw tot de art deco werd geïntegreerd in het bouwwerk dat oorspronkelijk was bestemd voor de niet-Europese beschavingen. De collectie sierkunsten was daardoor versnipperd. De hergroepering van de Europese decoratieve kunsten in het oorspronkelijke gebouw zorgt voor een grotere logica en getuigt van respect voor de geschiedenis van het Jubelparkmuseum.

Aansluitend op het circuit ‘Middeleeuwen tot barok’ wordt in vier monumentale zalen een nieuw circuit uitgewerkt dat loopt van de achttiende eeuw tot en met de art deco. Daardoor zal de bezoeker een aansluitend overzicht krijgen van meer dan duizend jaar Europese sierkunsten. In de loop van 2019 zullen twee grote zalen worden geopend, respectievelijk gewijd aan de negentiende eeuw en aan de Belgische art nouveau en art deco. Zij kunnen worden gerealiseerd dankzij sponsoring van het Fonds Baillet-Latour en de Nationale Bank. Voor de zaal gewijd aan de sierkunsten van de achttiende eeuw wordt nog financiering gezocht.

Voor meer informatie kan je terecht op:
http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/horta-wolfers 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ruimtelijk uitvoeringsplan Rubenssite Antwerpen goedgekeurd

Ruimtelijk uitvoeringsplan Rubenssite Antwerpen goedgekeurd

De stad Antwerpen plant de bouw van nieuwe onthaal- en bezoekersvoorzieningen aan het Rubenshuis, waarbij het verhaal van Rubens rond de historische tuin georganiseerd wordt. Om dat mogelijk te maken, werd een ruimtelijk uitvoeringsplan gemaakt:[…]

Abdij van Park krijgt kantoorruimte in gerestaureerd provisorenhuis

Abdij van Park krijgt kantoorruimte in gerestaureerd provisorenhuis

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Restauratie met de juiste ambachtelijke mortels en bindmiddelen

Nieuwe architecturale verlichting voor Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Nieuwe architecturale verlichting voor Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Meer artikels