Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jordy, Jelle en Yorne zijn de winnaars van de Vlaamse Houtproef

Jordy, Jelle en Yorne zijn de winnaars van de Vlaamse Houtproef

Onlangs werden in De Casino in Sint-Niklaas de winnaars van de Vlaamse Houtproef bekendgemaakt. Dat is een wedstrijd waar dit jaar 898 leerlingen houtbewerking op een dag tijd een houten werkstuk maakten. Jordy Lion (buso), Jelle Martens (bso) en Yorne Castrel (tso) mogen zich de winnaars noemen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kwam tijdens de uitreiking de leerlingen een hart onder de riem steken. Het beroep van schrijnwerker blijft namelijk een knelpuntberoep.

'De Vlaamse Houtproef is een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs (buso/bso/tso) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Elke leerling moet een werkstuk maken in massief hout. Dit gebeurt op één schooldag, in het atelier van elke deelnemende school. Het hout wordt door ons gratis aangeleverd. Een afgevaardigde van de Confederatie Bouw gaat langs in elke school voor toezicht en neemt op het einde van de dag de werkstukken mee. De werkstukken worden grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury, waarbij gelet wordt op details en alles nauwkeurig gemeten wordt', vertelt Dirk Van Kerck­hove, directeur van de Confederatie Bouw Afwerking.

Het beroep van schrijnwerker blijft een knelpuntberoep.

Op 23 april legden de deelnemers in heel Vlaanderen de Vlaamse Houtproef af. In elke school kregen de deelnemende leerlingen een dag tijd om een houten werkstuk te maken. Hiervoor baseerden ze zich op een ontwerp van de organisatie. Die werkte een houten tafeltje uit met veel technische details en verschillende houtverbindingen.

De jury bestond uit doorwinterde schrijnwerkers die de tafeltjes nauwkeurig beoordeelden. Zij duidden uit de 898 deelnemers een winnaar aan in drie studierichtingen: buitengewoon secundair onderwijs, beroepssecundair onderwijs en technisch secundair onderwijs. Voor de richting buso was Jordy Lion (19) uit Mechelen de winnaar. Van de deelnemers uit het bso ging de eerste plaats naar Jelle Martens (16) uit Hoogstraten. Uit het tso was Yorne Castrel (18) uit Lier de primus.

Met de wedstrijd wil organisator Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers, een brug slaan tussen het onderwijs en het werkveld. 'De deelnemers traden buiten de vertrouwde lesomgeving en moeten onder tijdsdruk een werkstuk tot een goed einde brengen. Dat vraagt verantwoordelijkheid en vakkennis. Dit soort opdrachten sluit dan ook erg goed aan bij de competenties die een zelfstandige schrijnwerker moet beheersen', vertelt Yves De Keyser, voorzitter van de Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft erg veel bewondering voor de leerlingen. 'Het beroep van schrijnwerker is nog een echte ambacht, maar staat spijtig genoeg op de lijst van knelpuntberoepen die de VDAB onlangs vrijgaf. Daarom vind ik het positief dat een wedstrijd als de Vlaamse Houtproef het beroep promoot en leerlingen extra motiveert.'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Publireportage

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Na een jaar in gezondheidscrisis, is het tijd voor bedrijven om terug contact te maken met hun klanten! De organisator van Batibouw heeft dit jaar de vakbeurzen Installpro en Probuild verplaatst naar 3 en 4 juni 2021. Het is namelijk zowel voor[…]

Nieuwe regels voor het keuren van torenkranen vanaf 1 maart

Nieuwe regels voor het keuren van torenkranen vanaf 1 maart

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen