Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Joost Callens wil met Camino duurzaamste bouwgroep worden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Joost Callens wil met Camino duurzaamste bouwgroep worden

© Skinn Branding Agency

Joost Callens, CEO van Durabrik, lanceerde zopas Camino, een nieuwe koepel die twaalf ambitieuze bouw- en vastgoedbedrijven verenigt. Dit jaar wil Callens met deze bouwgroep een omzet halen van om en bij de 130 miljoen €. Op termijn moet Camino uitgroeien tot de duurzaamste vastgoedspeler in ons land. Het belangrijkste eerste nieuwe wapenfeit wordt In The Yard, een innovatief en uiterst duurzaam kantoorgebouw langs de E40 in Drongen.

 

Joost Callens staat dit jaar, samen met zijn zus Claudia, exact 25 jaar aan het roer van de bouwgroep die vooral bekend is van Durabrik. Dit jaar schakelt de groep een versnelling hoger. Het afgelopen jaar richtte Callens ook Istoir op, een nieuwe vastgoedspeler die zich richt op de reconversie van oude panden. Later dit jaar volgen nog de lancering van Plan E, dat zal focussen op energierenovaties, en schrijnwerkerij Ebenti. De groep Camino omvat voorts nog Durabrik, Victor, Ecopuur, Durabrik Invest en DPS en heeft participaties in Veisters, Fyxt, Toontjeshuis en Miix.
 
Nu de lijnen van de nieuwe structuur zijn uitgezet, licht Callens voor het eerst een tipje van de sluier. Camino wordt de nieuwe koepel waaronder de twaalf bedrijven zullen opereren. De bedrijven - elk met hun eigen verhaal - hebben hetzelfde doel voor ogen: duurzame en toekomstgerichte woonoplossingen ontwikkelen voor iedereen.
 
“Camino heeft een dna dat al deze bedrijven verbindt. Elk bedrijf heeft uiteraard zijn eigen verhaal, management en groeitraject, gericht op hun eigen expertise en eigen markt, maar ze delen wel een gemeenschappelijke visie op ondernemen met aandacht voor duurzaamheid en een uiterst mensgerichte aanpak. De kracht van Camino is dat we met onze twaalf bedrijven een antwoord kunnen bieden op alle vragen van onze klanten. Duurzaamheid en innovatie gaan daarbij hand in hand, zowel op het vlak van technieken en materialen als op het vlak van ondernemerschap. Dit is een verhaal van echt ondernemerschap in uitdagende tijden. Het afgelopen jaar hebben we zes nieuwe bedrijven gestart of overgenomen en volop geïnvesteerd in de aanwerving en ontwikkeling van mensen. Daar willen we nu met Camino verder de vruchten van plukken”, zegt Joost Callens, CEO van Camino.

130 miljoen €

De naam Camino verwijst naar de Camino de Santiago, de bekende pelgrimstocht die voor Durabrik in 2009 het startpunt betekende voor de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfscultuur en een visie op mensgericht ondernemerschap. Joost Callens praat vol vuur en passie over de nieuwe naam van zijn bedrijvengroep. Eén van de speerpunten van de nieuwe strategie wordt duurzaamheid.
 
“We willen verder gaan dan wat de overheid vraagt als het gaat om duurzaamheid. We zullen bv. bij nieuwe projecten meer laadpalen voorzien voor elektrische wagens en milieuvriendelijkere materialen gebruiken. De kennis is er, maar we merken dat ze nog te weinig wordt toegepast in de huidige nieuwbouwwoningen in ons land. Het is onze plicht richting de maatschappij en het milieu om woningen te bouwen die er binnen 100 jaar nog staan. We hebben hier de voorbije jaren al intens in geïnvesteerd en zijn trots dat we dit jaar erkend werden met het Unitar Charter voor duurzaam ondernemen. Met Camino verzamelen we al onze kennis en jarenlange ervaring en willen we meer dan ooit een leidende rol gaan spelen op de vastgoedmarkt in België”, stelt Joost Callens.
 
Duurzaamheid gaat voor Camino verder dan het klassieke ecologische. Voor de groep betekent het ook dienstbaarheid, goed doen voor de mens en de maatschappij. Bij Camino staat maatschappelijk engagement hoog aangeschreven, steeds met betrokkenheid van de eigen medewerkers. De bouwgroep telt meer dan 290 eigen experten en kan een beroep doen op honderden externe experten.

In The Yard

Het eerste wapenfeit onder de nieuwe vlag is alvast niet van de minste: met de bouw van In The Yard, een state-of-the-art circulair kantoorcomplex tekenen ze voor één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België. Het ‘kantoor van de toekomst’ naast de hoofdzetel en met zicht op de E40 in Drongen trekt volop de kaart van innovatie en duurzaamheid. Ook de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staat centraal. Camino streeft voor In The Yard naar een WELL-standard, een certificaat dat toegekend wordt aan gebouwen waarbij grenzen verlegd worden als het gaat om de kwaliteit van het binnenklimaat, een goede akoestiek, voldoende daglicht, gezonde voeding, voldoende beweging en de mentale gezondheid van de gebruikers in het algemeen.
 
“In The Yard is veel meer dan een doorsnee post-corona-werkplek. Het wordt een ontmoetingsplaats, waar events kunnen worden georganiseerd, waar kan worden gesport, maar waar ook rustig kan geconnecteerd worden in de binnentuin of aan de gezellige bar. In The Yard wordt ook een absolute voorloper inzake duurzaamheid. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de principes van circulair bouwen. Er komen ook 40 laadpalen voor elektrische auto’s, 70 laadpunten voor elektrische fietsen, geothermische verwarming en het gebouw heeft geen dragende binnenwanden, zodat we flexibel kunnen inspelen op wijzigende ruimtevragen.”
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels