Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jongeren niet zo happig op pure cohousing

Jongeren niet zo happig op pure cohousing

© Foto’s: Upgrade Estate.

Het Gentse Upgrade Estate, gespecialiseerd in het beheer en de realisatie van vastgoedprojecten voor studenten en zogenaamde ‘young professionals’, voerde samen met Profacts een marktonderzoek naar de huisvestingvoorkeuren van hun jonge doelgroep. Daaruit blijkt dat pure cohousing duidelijk slechts een heel beperkte groep jongeren aanspreekt. Young professionals hebben nood aan een eigen stek, maar willen wel graag de voordelen van enkele gedeelde faciliteiten meepikken.

Uit het onderzoek bij meer dan duizend jongeren blijkt dat jonge starters nood hebben aan een eigen stek. Slechts 16% staat er voor open om een woning te delen. Toch zien de young professionals (jongeren die recent hun studies hebben afgerond, goed verdienen en een druk sociaal leven hebben) ook wel voordelen in gedeelde voorzieningen.

Gedeelde faciliteiten

Zo vindt één op drie ondervraagden een leveringsruimte voor postpakketten zeer interessant. Voor een kwart van de ondervraagden zijn een  gemeenschappelijk en permanent aanspreekpunt in het gebouw aantrekkelijk. Een vijfde van de bevraagden ziet voordelen in een gedeelde wasruimte en een polyvalente zaal. De gedeelde faciliteiten oogsten vooral succes omwille van budgettaire redenen.

Uit het marktonderzoek blijkt ook dat young professionals graag dicht bij een groene omgeving wonen. Liefst 62% van de ondervraagden hecht ook veel belang aan het energiezuinige aspect van hun woning. Daarnaast zijn de nabijheid van hun werkomgeving en het openbaar vervoer eveneens essentiële criteria.

Upliving

Op basis van deze bevindingen ontwikkelde Upgrade Estate het nieuwe woon- en leefconcept Upliving, een ultieme woonvorm op maat van young professionals. Upliving kenmerkt zich door een jonge architectuur en een fris interieurdesign, een uitstekende ligging vlakbij het openbaar vervoer en het werk, kwalitatieve  appartementen met jaarlijkse huurcontracten en groene energie, aandacht voor groen en een aantal gedeelde faciliteiten die bijdragen tot de levenskwaliteit van de huurder.

Upgrade Estate is in Brussel reeds begonnen met de bouw van het allereerste Upliving-project. Op de site waar vroeger La Grande Brasserie de Koekelberg het straatbeeld bepaalde, komt Upliving BXL - The Brewery. De naam van het project is niet toevallig gekozen en verwijst naar de voormalige brouwerij. The Brewery zal 107 appartementen bevatten met verschillende gedeelde faciliteiten zoals een chillruimte, een wassalon, een urban groene jungle en mogelijkheden voor fiets- en autodelen. Het project moet in 2020 klaar zijn.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ruimtelijk uitvoeringsplan Friendshipsite van start

Ruimtelijk uitvoeringsplan Friendshipsite van start

Om de ontwikkeling van de Friendshipsite mogelijk te maken, maakt de stad Antwerpen een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) op. De start- en procesnota, de eerste stap in een rup, wordt voorgelegd tijdens een periode van 60 dagen waarin iedereen[…]

16/07/2019 | RUP
Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

Project Site Van Oost genomineerd voor World Architecture Festival

147 appartementen met uitzicht op Duinenwatermeer in Knokke

147 appartementen met uitzicht op Duinenwatermeer in Knokke

Maaslands Huis bouwt 22 zorgappartementen in Lanaken

Maaslands Huis bouwt 22 zorgappartementen in Lanaken

Meer artikels