Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jonge schrijnwerkers halen alles uit de kast tijdens Houtproef

Gerelateerde onderwerpen :

Jonge schrijnwerkers halen alles uit de kast tijdens Houtproef

Leerlingen van de scholengemenschap Harlindis & Relindis in Maaseik nemen deel aan de Vlaamse houtproef. De houtproef is een proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan.

© Robin Reynders

189 leerlingen uit 14 Limburgse scholen hebben het onlangs tegen elkaar opgenomen tijdens de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkwedstrijd van het land. Op een dag tijd maakten ze een meubelstuk waarvan ze het ontwerp pas die dag ontdekten. Met deze 16de editie kerft de houtproef zich stilaan in het collectief geheugen van houtbewerkend Vlaanderen. De Limburgse laureaten van deze Vlaamse Houtproef worden op 19 mei gelauwerd in het provinciehuis in Hasselt.

Het concept van de wedstrijd is simpel. De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien krijgen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld. “Naast het klassieke schoolrapport is dit de manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes en met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Guido Baens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers Limburg.

Knelpuntberoep

“We willen de richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is een overdrijving, maar de situatie is niettemin nijpend”, verduidelijkt Chris Slaets. “De perceptie van de technische opleidingen blijft een probleem, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt.”

“Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat richtingen als tso en bso een minderwaardige keuze zijn. De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen”, stelt gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs Jean-Paul Peuskens.

De uitslagen van de wedstrijd worden bekendgemaakt op regionaal en Vlaams niveau. Er zijn met andere woorden regionale prijsuitreikingen en nadien volgt een Vlaamse prijsuitreiking. De regionale uitreiking voor Limburg vindt plaats op vrijdag 19 mei in het provinciehuis in Hasselt.

“De belangrijkste uitdaging is zorgen dat alle jongeren een diploma behalen dat past bij hun talenten en hen ook meer kans biedt op de arbeidsmarkt. Om dat te bereiken, moeten we zorgen dat jongeren hun technisch talent gestimuleerd wordt. Het gaat erom dat we samen al het talent dat in onze provincie aanwezig is alle kansen geven om zich te ontwikkelen en dat te blijven stimuleren, met onder andere een Houtproef”, benadrukt Peuskens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gratis opleiding over voorafgaande diagnose gebouwen

Gratis opleiding over voorafgaande diagnose gebouwen

Bij renovaties komen in een gebouw vaak kleine en minder kleine problemen naar boven. Is de stabiliteit van het gebouw in orde of moeten sommige scheuren nader onderzocht worden? Zit er radon in de bodem? Hoe luchtdicht is het gebouw en waar[…]

29/09/2022 |
Hogere bouwopleidingen gaan in dalende lijn

Hogere bouwopleidingen gaan in dalende lijn

Bouw steeds minder aantrekkelijk voor scholieren

Bouw steeds minder aantrekkelijk voor scholieren

Circulaire leerbox voor scholen

Circulaire leerbox voor scholen

Meer artikels