Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Jonge Architecten Aan Zet' zoekt ontwerptalent

Gerelateerde onderwerpen :

De Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de sociale huurmaatschappij Diest-Uitbreiding gaan samen op zoek naar jong architectentalent. Met de architectuurwedstrijd 'Jonge Architecten Aan Zet' dagen ze stagiair- en beginnende architecten uit om sociale woningen te ontwerpen.

De wedstrijd 'Jonge Architecten Aan Zet', vroeger bekend als 'Mijn Huis Mijn Jonge Architect', is al aan zijn zevende editie toe.

Ook voor deze wedstrijd vormt het ontwerp van sociale woningbouw de uitdaging. Diest-Uitbreiding biedt hiervoor een bouwgrond aan.

De wedstrijd verloopt in twee fases. De eerste fase is een anonieme kandidaatstelling met een conceptnota, waarbij de beste vijf ideeën in de running blijven. In een tweede fase mogen de architecten op de shortlist een schetsontwerp opmaken.

De grote uitdaging van deze editie is een schetsontwerp voor sociale woningbouw in de Prelaatstraat in het Vlaams-Brabantse Averbode. Het bouwprogramma omvat de bouw van minimum 18 huurappartementen. Bedoeling is dat een projectvisie wordt opgemaakt voor zowel de feestzalen Familia en Sint-Jan als de woning in de Prelaatstraat 30, rekening houdend met het feit dat enkel de site Familia en Sint-Jan worden gerealiseerd.

Voor deze wedstrijd vormt het ontwerp van sociale woningbouw de uitdaging.

Alle deelnemende stagiair-architecten en jonge architecten en vennoten van een meedingende groep of architectenvennootschap mogen op 7 december 2015 niet ouder zijn dan 30 jaar. Ze moeten tevens allemaal vanaf het moment van deelname aan de eerste fase ingeschreven zijn op de lijst van stagiairs of de tabel van de Orde.

Voor de eerste fase, de conceptnota, moeten alle wedstrijdformulieren de VMSW uiterlijk op vrijdag 27 november vóór 16 uur bereiken. De bestaande gebouwen kunnen nog op zaterdag 12 september tussen 10 uur en 11.30 uur worden bezocht, waarbij de aanwezige afgevaardigden van de organisatoren en de gemeente vragen kunnen beantwoorden.

In januari 2016 worden de laureaten van de eerste fase bekendgemaakt; ze kunnen vervolgens hun wedstrijdformulieren indienen tot en met 1 juli 2016. De proclamatie van de winnaars vindt plaats op vrijdag 29 september 2016 in het auditorium van de VMSW in Brussel. De laureaten van de eerste fase krijgen 2.000 ' per winnende inzending. De winnaar van de tweede fase ontvangt een architectuurcontract met de bouwheer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) heeft het consortium  voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit Office Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers[…]

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Portugese architect ontwerpt Scheutbospark tussen Anderlecht en Dilbeek

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

Meer artikels