Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jones Lang Lasalle fileert Vlaamse vastgoedmarkt

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jones Lang Lasalle fileert Vlaamse vastgoedmarkt

Jones Lang Lasalle (JLL) gaf onlangs een stand van zaken over de vastgoedmarkt inzake winkels, kantoren en industrie in Vlaanderen. Elke markt heeft zijn eigen opportuniteiten en kampt met specifieke problemen. Een overzicht.

Kantoren

Kort samengevat kunnen we stellen dat het gebrek aan beschikbare gebouwen de huurprijzen doet stijgen. De projecten in Vlaanderen zijn in topvorm. Ze beïnvloeden sterk het opnamevolume van de eerste helft van 2019 met een aandeel van 40%, waarvan 25% nog in aanbouw of renovatie is. JLL België noteerde een transactievolume van 116.446 m² in Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en Hasselt. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit cijfer 3,4% lager, maar 30,6% hoger dan het vijfjaarsgemiddelde van de eerste helft van het jaar. 
 
Als belangrijkste vastgoedmarkt in Vlaanderen domineert Antwerpen met 52% van de halfjaarlijkse opnamevolume, maar ook Gent presteert goed met 35%. Een ander opmerkelijk gegeven is dat, met uitzondering van de scholen, de Vlaamse overheidsinstanties vrijwel afwezig zijn op de markt. Bedrijven tekenen voor 90% van de opname. 
 
De grote vraag naar nieuwe kantoren heeft ertoe geleid dat recente opleveringen zoals Post X en The Link in Antwerpen volzet zijn. Er zijn in de vijf belangrijkste Vlaamse steden nauwelijks nog kantoren beschikbaar. De beschikbaarheidsgraad ligt in deze steden op het laagste punt van het afgelopen decennium.
 
“Dat heeft gevolgen: de huurprijzen van nieuwe projecten stijgen. De "prime"-huur in Antwerpen is gestegen van 155 naar 160 €/m²/jaar. In Mechelen wordt een huurprijs van 150 € aangerekend (+ 3,4%) en ook Gent zal niet aan deze trend ontsnappen. De enige uitzondering is Leuven: daar gingen de huurprijzen 3,3% lager, een gevolg van het feit dat er momenteel geen speculatieve projecten op de markt zijn”, vertelt Ralph Schellen, Senior Director Office Agency.

Winkelvastgoed 

Vlaanderen vertegenwoordigt ongeveer 55% van het jaarlijkse transactievolume in winkelvastgoed in België. Het grootste volume daarvan, gemiddeld 30%, wordt opgenomen in de provincie Antwerpen, goed voor een jaarlijks volume van ongeveer 67.000 m². De provincie vertegenwoordigt dit jaar tot vandaag 40% van het opnamevolume. Zowel de belangrijke winkelstraten als de baanwinkels presteren boven hun vijfjarige gemiddelde.
 
Nieuwkomers in de Antwerpse winkelstraten komen vooral uit het modesegment, zoals de Spaanse groep Pampling die onlangs met zijn concept Citees een eerste Belgische winkel lanceerde in de Leysstraat en Carolina Herrera in de Schuttershofstraat. De sectoren ‘eten en drinken’ en ‘gezondheid en schoonheid’ zien hun marktaandeel stijgen, met o.m. CRU op de hoek van de Schoenmarkt en de Groenplaats en Chanel Beauty in de Korte Gasthuisstraat.
 
 
In Gent was de grootste transactie tot nu toe dit jaar de winkel van nieuwkomer Stradivarius van 973 m² aan de Veldstraat 47-49, naast Fnac. Ook Weekday, een concept van H&M, tekende voor 582 m² in Gent. Gent kreeg ook de primeur van Jack & Jones Jeans Studio, een jeansconcept van de Deense Bestsellergroep.
 
“Een trend is de vervaging van de grens tussen baanwinkels en winkelstraten. Zo heeft Brantano, traditioneel te vinden in baanwinkels in de periferie, dit jaar een boetiekconcept gelanceerd op de Meir in Antwerpen op een oppervlakte van 1.350 m². Daarnaast is het segment ‘Convenience Retail’ aan een opmars bezig. Getuige daarvan is de lancering van een stadsconcept van Delhaize, bv. in de Nationalestraat in Antwerpen. De Nederlandse retailer Jumbo zal eind dit jaar zijn eerste Belgische winkels openen in Pelt, Lanaken en Rijkevorsel. Het marktaandeel van het modesegment gaat achteruit in Vlaanderen, van gemiddeld 28% van het opnamevolume in de voorbije vijf jaar naar nog geen 23% dit jaar. Ondanks deze negatieve cijfers blijft de mode wel het grootste segment”, weet Evelien Van  Hoecke, Head of Retail Leasing Agency.

Industrieel vastgoed 

Vlaanderen blijft het zwaartepunt in de sector met meer dan driekwart van de transacties in België in de voorbije vijf jaar. JLL registreerde in die periode in totaal 7,1 miljoen m² industriële transacties in Vlaanderen, gemiddeld 1,4 miljoen m² per jaar. Tot dusver in 2019 bedraagt het opnamevolume 763.000 m², 15% lager dan het gemiddelde in de voorbije vijf jaar in dezelfde periode. 
 
De semi-industriële vastgoedmarkt presteert nochtans stabiel, in de eerste drie trimesters van 2019 samen iets boven het vijfjarig gemiddelde, zowel in opnamevolume als in aantal transacties. De daling in de globale cijfers is toe te wijzen aan een kleine daling in logistieke transacties, 23 tot dusver tegen 30 gemiddeld in de eerste drie trimesters van de voorbije vijf jaar. Aangezien in het vierde kwartaal traditioneel de meeste logistieke transacties geregistreerd worden, gemiddeld 14 transacties in de voorbije vijf jaar, zou het transactievolume tegen het einde van het jaar het vijfjarig jaargemiddelde kunnen evenaren.
 
Projecten op maat vertegenwoordigen meer dan 60% van de logistieke transacties in Vlaanderen. Alleen al in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen tekenden bedrijven voor meer dan 500.000 m² opnamevolume in nieuwe logistieke gebouwen. Recent tekende Barry Callebaut voor 60.000 m² logistieke distributieruimte op maat in Lokeren, voor rekening van PreZero (Fost Plus) wordt een industrieel pand van 27.000 m² op maat gebouwd in Evergem en Lidl breidt zijn distributiecentrum in Wevelgem uit met 16.000 m². In Lummen zal Montea op een multimodaal ontsloten site nabij het Albertkanaal en dichtbij de autosnelwegen E313 en E314 een fossielvrij distributiecentrum van 30.000 m² opleveren.
 
 
“Aangezien de vraag van gebruikers en vooral van grote logistieke spelers vooral uitgaat naar nieuwe projecten die volledig op maat gerealiseerd worden, is een geschikt terrein vinden cruciaal. Gronden voor industrieel gebruik worden echter schaars, wat zorgt voor hogere grondprijzen. Speculatieve ontwikkelingen blijven eerder uitzonderlijk en het onmiddellijk beschikbare aanbod van nieuwe, ultramoderne industriële en logistieke gebouwen is in Vlaanderen zeer laag. Ook de leegstand in bestaande gebouwen is gedaald naar ongeveer 3,5%. In vergelijking met 4,5% op Europees niveau is ook dat een historisch laagterecord. De ‘prime’ grondprijs, die voor de beste stukken grond op de beste liggingen, varieert nu van 165 tot 225 €/m² in de provincie Antwerpen en van 70 tot 130 €/m² in Limburg”, verklaart Ignace Casteleyn, Senior Director Industrial & Logistics Leasing.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels