Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jeugd krijgt plek in Park Groot Schijn

Gerelateerde onderwerpen :

Jeugd krijgt plek in Park Groot Schijn

De Antwerpse jeugd krijgt tegen de zomer van 2018 een eigen plek in Park Groot Schijn. Deze zone, of jeugdkamer, bevindt zich rond de historische Master Schmidt-hoeve en biedt extra ruimte voor jeugdverenigingen en andere kinderen en jongeren die Park Groot Schijn bezoeken.

De toekomstige gebouwen van de jeugdkamer in Park Groot Schijn bevinden zich naast de bestaande Master Schmidt-hoeve. “Voldoende jeugdlokalen en infrastructuur voorzien is in een stad zoals Antwerpen een hele uitdaging. Zeker in Deurne kampten we met een tekort aan ontspanningsruimte voor jeugd. Met deze realisatie creëren we verschillende bijkomende ontspannings- en vrijetijdsmogelijkheden voor onze jeugd. Zo zal er niet enkel een gebouw komen voor jeugdverenigingen , maar  ook een fuifzaal, een polyvalente ruimte met keuken en voldoende bergplaats. Daarnaast zal er voldoende groene ruimte zijn en zal men het nabijgelegen speelbos kunnen gebruiken als uitbreiding van deze groene ruimte”, vertelt de Antwerpse schepen van Jeugd Nabila Ait Daoud.

De gebouwen worden uitgewerkt als verschillende bijgebouwen van de hoeve, gebaseerd op bekende typologieën en op schaal van deze plek. Er worden een aantal terugkerende elementen voorzien die de gebouwen thematisch met elkaar verbinden, zoals een luifel, een lantaarn en de specifieke dakvorm. Het gebouw met de fuifzaal wordt het hoofdgebouw en de nieuw te bouwen jeugdlokalen, polyvalente ruimte en bergruimte worden als bijgebouwen er omheen geplaatst. Dankzij de opstelling van de gebouwen en de keuze van beplanting ontstaat zo een centraal binnenplein.

Het masterplan Park Groot Schijn legt in het hele gebied ‘kamers’ vast waarbinnen een bepaalde activiteit kan plaatsvinden. De kamers worden met elkaar verbonden door ‘groene voegen’ waarin wandelpaden, wadi’s of beplante greppels, zit- en ligplaatsen en de natuur een plek vinden. Vandaag zijn de volkstuinen en de natuuraanleg in het zuidelijke deel van het park al klaar, net als het speelbos. 

Een park voor iedereen

Het masterplan Park Groot Schijn maakt van het huidige lappendeken van verenigingen en natuur één leesbaar geheel, waar recreatie, sport, natuur en verenigingsleven elk hun plaats vinden. Zo zal elk afzonderlijk gebouw een deel van het programma op zich nemen: een workshop-gebouw, een administratief gebouw, een gebouw voor de jeugdverenigingen en de fuifzaal. Als uitganspunt wordt de Vierkantshoeve als typologie/referentie gebruikt, waarbij de Scinthoeve als hoofdgebouw wordt behandeld en waarbij de nieuwe gebouwen er als het ware als ‘schuurtjes’ omheen worden geplaatst. Door de plaatsing van de bebouwing en de beplanting wordt een centraal binnenplein gevormd.

Voor de materialisatie van de nieuwe volumes worden de materialen van de Master Schmidthoeve als referentiekader gebruikt, maar zal er ook naar de materialen die gebruikt worden in de sportcluster verwezen worden.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft het bouwcontract voor de Tour Triangle in Parijs toegekend aan het Belgische bouwbedrijf Besix. De toren is ontworpen door het Zwitserse architectenkantoor Herzog & De Meuron, dat in 2001 de prestigieuze[…]

25/01/2022 | BesixFrankrijk
Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels