Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Japanse architecten bouwen academische ark

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Japanse architecten bouwen academische ark

(c) Naoomi Kurozumi

De 'Learning Space for the Internet age' in de Japanse stad Ibaraki is gebouwd op de 185.000 m² grote site van een voormalige Toshiba-fabriek die nu plaats biedt aan de Ibaraki Smart Community.

 

Het complex dat werd ontworpen door het architectenkantoor Mitsubishi Jisho Sekkei wordt omschreven als een ‘academische ark’ en neemt een oppervlakte in van ongeveer 40.000 m². De campus biedt plaats aan ongeveer 3.600 studenten van de Otemon Gakuin University, zowat de helft van hun totale populatie.
 
De architecten van Mitsubishi Jisho Sekkei vroegen zich af welke vorm de universiteiten zullen aannemen naarmate internettechnologie en kunstmatige intelligentie verbeteren en er samen met andere vormen van mobiliteit voor zullen zorgen dat studenten niet noodzakelijk op de campus hoeven te zijn om lessen te volgen. Ze wilden een leeromgeving ontwerpen die de studenten zou inspireren om toch de 'reis naar de campus' te maken.
 
Sinds de oudheid hebben de heiligdommen en tempels van Japan een mysterie en aantrekkingskracht behouden die eeuwenlang pelgrims uit alle hoeken van het land heeft gelokt. Daardoor zijn deze locaties levendige ontmoetingsplaatsen geworden. De architecten gingen uit van dat concept om zich een beeld te vormen van de leerruimtes van de toekomst.
 
Om mensen aan te trekken en activiteiten in één gebied te concentreren, werden de functies in één gebouw gelaagd. De bedoeling was om een complex te creëren dat verschillende individuen verwelkomt, interesse opwekt, uitnodigt tot verkenning en een plek biedt om tijd door te brengen.
 
De architecten kozen voor een driehoekige voetafdruk als de meest efficiënte vorm om de opwinding en energie van academische activiteit in één enkele ruimte te centraliseren, en bouwden elke hoek van het gebouw steil naar binnen om uitnodigende 'toegangspoorten' te creëren.
 
In deze Academische Ark worden bezoekers begroet door een enorm, zwevend zilveren volume in de grote hal. De gevels werden afgewerkt met een scherm van gegoten roestvast staal, met een motief van kersenbloesem, de universiteitsbloem. Het scherm helpt in de zomer om de energiebalans in evenwicht te houden.
 

Foto's: Shinkenchiku-sha
Naoomi Kurozumi
Hisao Suzuki
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Meer artikels