Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Janssen-Fritsen opent nieuwe kantoren met eigen sporthal

Janssen-Fritsen opent nieuwe kantoren met eigen sporthal

Janssen-Fritsen opent deze vrijdag officieel zijn nieuwe kantoren op de Zaat in Temse. Die vervangen de vroegere kantoren in Lokeren en Lummen. Bij de nieuwe kantoren hoort een magazijn, maar vooral een kleine sportzaal waar architecten, lokale overheden en scholen bijna alle materiaal, uitrusting en opstellingen op ware grootte kunnen zien en straks ook kunnen testen. De zaal heeft o.m. twee verschillende sportvloeren zodat voorschrijvers de impact op het gebruik kunnen ervaren van enkele mm verschil in de vloeropbouw.

De Belgische tak van Janssen-Fritsen behoort tot een Nederlandse groep met dezelfde naam die zijn roots heeft in turnuitrusting. Sinds enige tijd profileert de onderneming zich als totaalaanbieder van zowat alle (binnen)sportinfrastructuur.

Janssen-Fritsen ontwikkelt en produceert zelf turn- en sporttoestellen, heeft eigen installatiemonteurs alsook servicemonteurs voor controle en onderhoud van sportzalen.

Tribunes

Voor wat de groep niet zelf produceert, worden contracten gesloten met andere leveranciers. Zoals zopas nog met COS uit Oudenaarde. Janssen-Fritsen is voortaan de exclusieve verdeler van COS voor sportzalen in de Benelux. Mogelijk worden daar later nog meer landen aan toegevoegd. De belangrijkste troef van COS is de uitschuifbare tribunes met duwketting. Anders dan bij klassieke uitschuiftribunes hebben die van COS geen krachten op de wielen die over de sportvloer lopen, zodat die sportvloer ook niet beschadigd geraakt.

Garanties

Het kunnen terugvallen op de geschiedenis en de reputatie van een onderneming als Janssen-Fritsen levert de Belgische afdeling al eens een voordeel bij onderhandelingen. 'Sinds de komst van dbfm-contracten voor scholen en gemeentelijke sporthallen is het belangrijk dat je kan bogen op de steun van een grote groep die een groot deel van wat wordt aangeboden ook zelf produceert. De bouwheer en het consortium dat de opdracht aangaat, willen er immers zeker van zijn dat je als onderaannemer/leverancier alle herstellingen zal kunnen doen voor een periode van soms wel 30 jaar', stelt directeur Eric Deckers van Janssen-Fritsen.

Scholen van Morgen

Janssen-Fritsen rekent erop dat ze een groot deel van de sportzalen uit het Vlaamse Scholen van Morgen-programma zullen kunnen doen. Dat omvat de nieuwbouw, renovatie en/of uitbreiding van 165 schoolgebouwen, waarvan grofweg de helft een sportzaal krijgt.

'Dat programma is voor ons zeker een opsteker. Hier zijn we de komende drie jaar zoet mee. Ondertussen moeten scholen die niet in het Scholen van Morgen-programma zitten hun sportzalen renoveren en zijn Brussel en Wallonië ' met minder bombardie dan Vlaanderen ' bezig aan een inhaalbeweging in sportinfrastructuur. Ondertussen werkt Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits aan een nieuw masterplan dat een vervolg kan worden op het Scholen van Morgen-verhaal', kijkt Deckers vooruit.

Normen

'Na die drie jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen die doorgaans tal van opdrachten opleveren. Hopelijk hebben de lokale overheden dan al wat meer budget om te investeren dan vandaag. Heel wat gemeenten hebben nog sporthallen, vaak booghallen, uit de jaren '70 van vorige eeuw. Behalve dat die vaak een gepolierde betonvloer hebben in plaats van een sportvloer, kampen die verouderde hallen met nog andere problemen: geen of te weinig thermische isolatie, geen of onvoldoende ventilatie, verlichting en sanitair die niet langer aan de normen voldoen, enz.', weet Eric Deckers.

Kleine markt

Gelukkig doen lokale en schoolbesturen steeds vaker een beroep op de kennis en expertise van leveranciers en aannemers vóór ze het bestek schrijven voor een nieuwe sportzaal.

'Die contacten maken dat wij nu vaak veel vroeger in het verhaal betrokken worden en dat levert op het einde van de rit een beter resultaat op. Als er nog één schakel in het traject is die nog wat beter kan, dan zijn het misschien de architecten en de studiebureaus die tussen bedrijven als de onze en de overheden staan. Nog vaak zien we plannen van architecten die slechts één keer in hun ganse loopbaan een sporthal op papier zetten. De markt in België is blijkbaar te klein dat een bureau zich hierop rendabel kan toeleggen. Al zien we sinds kort bureaus die er zich voorzichtig op proberen toeleggen', besluit de directeur van Janssen-Fritsen. - FVDL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten