Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

De Voltaire, het nieuwe offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en hoger dan de Eiffeltoren zal in Engeland de grootste offshore windturbines ter wereld plaatsen. De GE’s Haliade-X worden getransporteerd naar en geplaatst voor de Dogger Bank Wind Farms, dat ongeveer 130 km vóórr de kust van Yorkshire ligt. Jaarlijks zal voldoende energie worden gegenereerd voor 4,5 miljoen gezinnen, ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het Verenigd Koninkrijk.
Het is het eerste contract voor de Voltaire, dat in 2022 in de vaart komt. Het schip, genoemd naar de Europese verlichtingsfilosoof, wordt uitgerust met een uiterst geavanceerd filtersysteem voor uitlaatgassen bestaande uit een selectief katalytisch reductiesysteem (scr) en een dieselpartikelfilter (dpf), en zal daarmee het eerste offshore installatieschip met extreem lage emissies zijn.
 
Het Dogger Bank project heeft via de recentste editie van het Britse subsidieveilingsysteem contracten vastgelegd voor een totale capaciteit van 3.6 GW. De drie windturbineparken van Dogger Bank Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A werden aan ongezien lage prijzen toegewezen. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt in 2020 verwacht. SSE Renewables zal de ontwikkeling en constructie van de Dogger Bank-windturbineparken opvolgen. Equinor zal de operaties zelf opvolgen.
 
Het ‘Contract for Difference’ subsidieschema heeft een looptijd van 15 jaar met indexaanpassingen in functie van de inflatie. Daarbij zal een vaste elektriciteitsprijs betaald worden voor elke MWh die door de windturbineparken tijdens de looptijd van het contract geproduceerd zal worden. Na afloop van het ‘CfD’-contract zullen de projecten de marktprijs voor elektriciteit krijgen.
 
 
Technische fiche
Een 50/50-joint venture tussen Equinor en SSE Renewables
De vergunning werd toegekend in 2015.
Gelegen in de Noordzee, ongeveer 130 km voor de kust van Yorkshire.
De waterdieptes variëren tussen 20m en 35m.
Elk turbinepark zal een geïnstalleerd vermogen hebben van 1,2GW en 1,5 miljoen huizen van energie kunnen voorzien.
Het eerste turbinepark zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn.
De windturbinegeneratoren zullen op monopijlerfunderingen geïnstalleerd worden.
Omwille van de grote afstand tot het netaansluitpunt zal voor het transmissiesysteem een hoogspanningsgelijkstroomsysteem (HVDC) gebruikt worden.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels