Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jan De Nul zet megaschip in voor het grootste windturbinepark ter wereld

De Voltaire, het nieuwe offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group met een hefvermogen van meer dan 3.000 ton en hoger dan de Eiffeltoren zal in Engeland de grootste offshore windturbines ter wereld plaatsen. De GE’s Haliade-X worden getransporteerd naar en geplaatst voor de Dogger Bank Wind Farms, dat ongeveer 130 km vóórr de kust van Yorkshire ligt. Jaarlijks zal voldoende energie worden gegenereerd voor 4,5 miljoen gezinnen, ongeveer 5% van de elektriciteitsbehoeften van het Verenigd Koninkrijk.
Het is het eerste contract voor de Voltaire, dat in 2022 in de vaart komt. Het schip, genoemd naar de Europese verlichtingsfilosoof, wordt uitgerust met een uiterst geavanceerd filtersysteem voor uitlaatgassen bestaande uit een selectief katalytisch reductiesysteem (scr) en een dieselpartikelfilter (dpf), en zal daarmee het eerste offshore installatieschip met extreem lage emissies zijn.
 
Het Dogger Bank project heeft via de recentste editie van het Britse subsidieveilingsysteem contracten vastgelegd voor een totale capaciteit van 3.6 GW. De drie windturbineparken van Dogger Bank Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A werden aan ongezien lage prijzen toegewezen. De definitieve investeringsbeslissing voor het project wordt in 2020 verwacht. SSE Renewables zal de ontwikkeling en constructie van de Dogger Bank-windturbineparken opvolgen. Equinor zal de operaties zelf opvolgen.
 
Het ‘Contract for Difference’ subsidieschema heeft een looptijd van 15 jaar met indexaanpassingen in functie van de inflatie. Daarbij zal een vaste elektriciteitsprijs betaald worden voor elke MWh die door de windturbineparken tijdens de looptijd van het contract geproduceerd zal worden. Na afloop van het ‘CfD’-contract zullen de projecten de marktprijs voor elektriciteit krijgen.
 
 
Technische fiche
Een 50/50-joint venture tussen Equinor en SSE Renewables
De vergunning werd toegekend in 2015.
Gelegen in de Noordzee, ongeveer 130 km voor de kust van Yorkshire.
De waterdieptes variëren tussen 20m en 35m.
Elk turbinepark zal een geïnstalleerd vermogen hebben van 1,2GW en 1,5 miljoen huizen van energie kunnen voorzien.
Het eerste turbinepark zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn.
De windturbinegeneratoren zullen op monopijlerfunderingen geïnstalleerd worden.
Omwille van de grote afstand tot het netaansluitpunt zal voor het transmissiesysteem een hoogspanningsgelijkstroomsysteem (HVDC) gebruikt worden.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Laadpalen en elektrische bedrijfswagens worden fiscaal aantrekkelijker'

'Laadpalen en elektrische bedrijfswagens worden fiscaal aantrekkelijker'

Elektrische bedrijfswagens volledig fiscaal aftrekbaar maken en een fiscale stimulans om zowel thuis als op het werk laadpalen te installeren. Dat zijn de hefbomen waarmee federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem het Belgische[…]

26/04/2021 | MobiliteitElektriciteit
Sweco-kantoor heeft eerste slimme laadplein van België

Sweco-kantoor heeft eerste slimme laadplein van België

Stroomvloed plaatst zonnepanelen op drie daken van gemeente Zulte

Stroomvloed plaatst zonnepanelen op drie daken van gemeente Zulte

Hasselt bouwt windmolen op sportsite in Kiewit

Hasselt bouwt windmolen op sportsite in Kiewit

Meer artikels