Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jan De Nul start met duurzame strandsuppleties aan de kust

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jan De Nul start met duurzame strandsuppleties aan de kust

(c) Jan De Nul

Jan De Nul Group begint midden deze maand in Oostende met bagger- en strandsuppletiewerken in opdracht van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Het gaat om een onderhoudssuppletie om de kustbescherming op peil te houden. Na de wereldprimeur in Raversijde en Knokke vorig jaar, blijft zal Jan De Nul de werkzaamheden langs de Vlaamse kust ook dit jaar op een duurzame manier uitvoeren.
 

Jan De Nul toont dat je ook op een duurzame manier kan baggeren en suppleren. Voor dit nieuwe deelproject zal de sleephopperzuiger Alexander von Humboldt van Jan De Nul ongeveer 600.000 m³ gebaggerd zand op het strand van Oostende aanvoeren, varend op duurzame drop-in biobrandstof en geassisteerd door klimaatsparend grondverzetmaterieel op het strand.


Deze werken gebeuren net zoals vorig jaar op een geheel duurzame manier. Het baggerschip Alexander von Humboldt zal varen op 100% duurzame drop-in biobrandstof, waardoor de CO2-uitstoot met 90% vermindert. De bulldozers en graafkranen op het strand zijn voorzien van geavanceerde uitlaatgasfiltersystemen waardoor de uitstoot van fijnstof en stikstof met 80% afneemt.


Daarnaast behoren de kantoren die het projectmanagementteam op de bouwwerf gebruikt tot de nieuwste generatie. Ze zijn voorzien van goed isolerende materialen en een warmtepomp, waardoor ook daar 80% energieverbruik wordt uitgespaard.


Voor dit contract was milieu-impact een belangrijk gunningscriterium gezien de langetermijnvisie op kustbescherming van het agentschap MDK. Vlaanderen moet zich vandaag voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering door de kusten te versterken en tegelijk de oorzaken maximaal reduceren. Jan De Nul, expert in dergelijke kustbeschermingswerken, was de meest geschikte partij met het duidelijke engagement om tijdens de uitvoering 90% minder CO2 uit te stoten.


“In 2019 waren we de voortrekker in onze sector door een verplichte CO2-reductie van 15% in Vlaamse baggercontracten te laten opnemen en dit tegen 2022. Met onze inschrijving en uitvoering voor deze opdracht tonen we dat we klaar zijn voor de toekomst en op een duurzame manier kunnen baggeren en suppleren. We laten andere opdrachtgevers zien dat deze maatregelen haalbaar en betaalbaar zijn. Als we ons op lange termijn tegen de zeespiegelstijging willen wapenen, dan moeten we nu handelen. De reductie van emissies kan gewoon niet meer vrijblijvend zijn”, zegt Bart Praet, afdelingshoofd Baggerwerken Benelux bij Jan De Nul Group.

“Als de maritieme overheidspartner willen we op alle mogelijke manieren ons steentje bijdragen om de impact op het klimaat te beperken. Bij de opdrachten die we in de markt zetten besteden we dan ook bijzonder veel aandacht aan milieucriteria. We zijn een voortrekker binnen de Vlaamse overheid om de reductiedoelstellingen voor ons land te halen”, verklaart Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Het baggerschip Alexander von Humboldt zal in de haven van Oostende liggen en het gebaggerde zand via een drijvende leiding naar het strand pompen. Hierdoor zullen de werken sneller kunnen worden afgerond, omdat het baggerschip continu zal kunnen doorwerken. Doordat het in de beschutte haven ligt, hoeft het schip namelijk niet te wachten op hoogtij om dichterbij de kust te varen. De uitvoeringstijd kan zo worden ingekort van zes naar vijf weken.


Om de zeven uur zal de Alexander von Humboldt zand aanvoeren over een afstand van 1,5 km, te beginnen bij de westelijke havendam, richting Thermae Palace. Nieuwsgierige passanten krijgen de kans om meer te leren over de werken en de ambitieuze doelstellingen van de Vlaamse overheid in het daartoe speciaal opgerichte belevingscentrum op de zeedijk in Oostende ter hoogte van de Kapucijnenstraat. Vanop het panoramische dak krijgen ze een uniek overzicht op de werken op het strand en de havengeul.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verhelst Group neemt West Recycle over

Verhelst Group neemt West Recycle over

De Verhelst Group heeft West Recycle overgenomen. Dat bedrijf heet voortaan Top-Mix Recycling en is sinds 2019 gevestigd in de Oostendse achterhaven op een terrein van 8 ha. Het specialiseert zich in het fysico-chemisch reinigen van[…]

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Velux Groep bant plastic uit dakraamverpakkingen

Velux Groep bant plastic uit dakraamverpakkingen

Amacro neemt Transport Itterbeek over

Publireportage

Amacro neemt Transport Itterbeek over

Meer artikels