Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jan De Nul neemt installatieschip Vidar over van Hochtief

Gerelateerde onderwerpen :

Jan De Nul neemt installatieschip Vidar over van Hochtief

Jan De Nul Group heeft het offshore installatieschip Vidar (foto) overgenomen van het Duitse bedrijf Hochtief. 'Nu we dit schip in onze vloot hebben, breiden we onze gespecialiseerde diensten voor de installatie van offshore windparken aanzienlijk uit', vertelt Peter De Pooter, manager Offshore Renewable bij Jan De Nul Group.

Hijsvermogen van 1.200 ton

Het installatieschip Vidar is minder dan twee jaar oud en speciaal gebouwd om windparken op zee te installeren. Het schip is een van de grootste in zijn soort in de wereld. De grote vrije dekruimte, de grote laadcapaciteit en de kraan met een hijsvermogen van 1.200 ton laten toe om snel en op een veilige manier de zwaarste funderingen en componenten van offshore windparken te installeren.

Het schip is 140 m lang en is uitgerust met vier poten om zichzelf boven het water te hijsen, zodat het op een stabiele manier en zonder invloed van de golven kan werken. Het schip kan alle types funderingen en de laatste generatie windturbines op zee installeren tot een waterdiepte van 50 m.

Totaalprojecten

Wereldwijd voert Jan De Nul Group steeds meer totaalprojecten uit op vraag van offshore-klanten. Grote werken worden bij voorkeur van ontwerp tot installatie door één aannemer gecoördineerd. Voor de installatie van kabels en met ballast verzwaarde funderingen en voor de uitvoering van steenbestortingen rond funderingen was Jan De Nul al goed uitgerust. Voor het ontwerp en de bouw van onderdelen beschikt Jan De Nul Group over een eigen studiebureau en staalbouwexperts. De investering in een jack-up installatieschip is een logische uitbreiding, waardoor Jan De Nul Group nu een totaalpakket kan aanbieden.

Het schip werd gebouwd voor de uitvoering van offshore windprojecten, maar is perfect inzetbaar voor andere offshore sectoren, zoals de olie- en gasindustrie. De Vidar kan bovendien worden ingezet voor de ontmanteling van faciliteiten op zee, die aangezien ze onderhevig zijn aan de offshore condities, maar een relatief korte levensduur kennen.

Drie schepen in aanbouw

Naast het verwerven van dit installatieschip heeft Jan De Nul Group nog drie gespecialiseerde multifunctionele offshore schepen in aanbouw. Eén ervan is het kabelleg- en rotsinstallatieschip Isaac Newton dat in maart van dit jaar te water werd gelaten en nog voor het einde van dit jaar aan zijn eerste project zal beginnen. De bouw van de twee andere multifunctionele schepen, die eveneens zullen worden ingezet voor de installatie van stenen en kabels op de zeebodem, is bezig.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

Vakbeurs Openbare Ruimte breidt bezoekersdoelgroep uit en vindt weer plaats in februari

De 2022 editie van Vakbeurs Openbare Ruimte vond vanwege corona eenmalig plaats in mei. Beursorganisator ExpoProof is verheugd te kunnen melden dat de 18e editie van dit toonaangevende evenement voor inrichting en beheer van openbare ruimte[…]

Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Publireportage

Digitaal inmeten voor iedereen toegankelijk

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Publireportage

Milieuvriendelijke halfverhardingen voor een beter klimaat in de stad

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels