Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Jan De Nul bouwt windpark Northwester 2

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Jan De Nul bouwt windpark Northwester 2

© Jan De Nul

De Belgische baggergroep Jan De Nul gaat Northwester 2 bouwen, het zevende windpark voor de Belgische kust. Daarvoor gaat de baggergroep in zee met de windparkontwikkelaar Parkwind, het filiaal van de groep Colruyt dat vorig jaar toestemming kreeg om het park te ontwikkelen.

Jan De Nul is verantwoordelijk voor het design,  de bouw en de installatie van 23 funderingen, het transport en de installatie van de kabels en het transport en de installatie van de windturbines bovenop de funderingen. De turbines zijn met een capaciteit van 9,5 MW en een rotordiameter van 164 m de grootste ter wereld. Het is de derde keer dat Jan De Nul samenwerkt met Parkwind voor de bouw van een windpark. Als Northwester 2 in 2020 klaar is, zal het park elektriciteit opwekken voor 220.000 gezinnen.

"Jan De Nul Group zet voluit in op de offshore windindustrie. We gaan voor de derde keer in zee met Parkwind. Met dit project kunnen wij als eerste maritieme bouwer ’s werelds grootste windturbines op zee installeren, een mooie mijlpaal voor ons, maar zeker ook voor de offshore windindustrie”, zeggen Peter De Pooter, manager Offshore Renewables, en Stan Logghe, projectverantwoordelijke voor Northwester 2 bij Jan De Nul.

Het Northwester 2 windpark ligt 48 km uit de kust en zal de grootste en krachtigste windturbine die vandaag op de markt beschikbaar is, installeren: de V164-9,5MW, met een rotordiameter van liefst 164 m. Jan De Nul Group zal de installatiewerken starten in juni 2019 onder een EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction en Installation) en waarbij Jan De Nul het ontwerp van de funderingen op zich neemt en verantwoordelijk is voor de aankoop en installatie van deze  fundaties en de installatie van de kabels en windturbines. Het Northwester 2 windpark zal volledig operationeel zijn in 2020.

In Europa voerde Jan De Nul Group al verschillende offshore windprojecten uit in België, Engeland, Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland. In België bouwde Jan De Nul eveneens voor Parkwind het Bligh Bank Phase 2 windpark, beter bekend als Nobelwind, een offshore windpark met 50 3,3MW turbines en één offshore substation.

Eerder dit jaar lanceerde Jan De Nul Group zich als eerste Europees bedrijf op de Aziatische offshore windmarkt met de ondertekening van twee grote offshore windprojecten in Taiwan: het Formosa 1 Phase 2 OWF-project in opdracht van Formosa Wind Power Co. en het Changhua OWF-project in opdracht van Taiwan Power Company. Jan De Nul Group pioniert hiermee in het exporteren van de windexpertise uit de lage landen buiten Europa.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Bouw van Vlaamse wind­turbines is op schema

Bouw van Vlaamse wind­turbines is op schema

Het voorbije jaar zijn in Vlaanderen dertig nieuwe onshore windturbines bijgekomen, goed voor een vermogen van ongeveer 83 megawatt. De provincie Limburg scoort het best inzake het vermogen per inwoner (280 watt), gevolgd door de provincie[…]

27/05/2019 | windmolen
Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Hogeschool PXL krijgt 534.000  € voor koude-warmteopslag

Hogeschool PXL krijgt 534.000 € voor koude-warmteopslag

Vlaams geld voor lokaal energiebeleid

Vlaams geld voor lokaal energiebeleid

Meer artikels