Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

IWM wordt deel van De Watergroep

De Intercommunale Watermaatschappij (IWM) maakt vanaf nu deel uit van De Watergroep. De samenwerking tussen de twee waterbedrijven krijgt hiermee een definitief karakter. De IWM levert drinkwater in Leopoldsburg, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw, delen van Hasselt, Glabbeek, Landen en Tienen. Door de overname krijgt De Watergroep er in één klap bijna 54.000 aftakkingen of 120.000 klanten bij.

De IWM startte in 1965 in het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw als een intercommunaal drinkwaterbedrijf bestaande uit slechts twee gemeenten en nauwelijks 1.000 abonnees. In de loop der jaren kwamen er stelselmatig gemeenten en abonnees bij en in 1990 volgde een belangrijke uitbreiding door de toetreding van de stad Landen. In 1993 realiseerde de IWM haar grootste uitbreiding door de toetreding van de stad Hasselt, even later gevolgd door Leopoldsburg, waardoor het totale aantal klanten opliep tot 120.000.

'De IWM is in de loop der jaren uitgegroeid tot een modern en technisch zeer vooruitstrevend drinkwaterbedrijf met o.m., als één van de eerste in Vlaanderen, een centrale onthardingsinstallatie. Toch stuitte het bedrijf de laatste jaren op de grenzen van zijn personele en infrastructurele mogelijkheden, niet in het minst door de alsmaar toenemende Vlaamse en Europese regelgeving. Ook onze geringe schaalgrootte speelde ons parten, waardoor de noodzakelijke investeringen over te weinig abonnees konden worden afgeschreven. Daarnaast was De Watergroep al actief in deelgemeenten van zes van de acht vennoten van de IWM, waardoor uniformiteit en duidelijkheid voor de inwoners ontbrak', legt directeur-generaal Rik Dehairs uit.

'De gemeenten-vennoten van de IWM beslisten de waterschappij te verkopen. We vroegen wel werkzekerheid voor het personeel, het behoud van de uitstekende service aan de klanten en de betaling van een marktconforme vergoeding. Aan al deze wensen werd tegemoetgekomen door De Watergroep, die dus sinds begin dit jaar officieel de installaties, de leidingen en de abonnees van de IWM overneemt en zich daarbij ook verzekert van de toegang tot strategisch belangrijke drinkwatervoorraden. 39 medewerkers van IWM hebben nu ook de overstap naar De Watergroep gemaakt', vult IWM-voorzitter Door Steyaert aan.

De opbrengst van de verkoop wordt verdeeld over de verschillende gemeenten-vennoten van de IWM en creëert daar bijkomende ademruimte voor het uitvoeren van de beleidsprogramma's. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen