Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

IVBO breidt warmtenet fors uit

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
IVBO breidt warmtenet fors uit

(c) IVBO

De Vlaamse regering kent 465.000 € toe voor de uitbreiding van het warmtenet van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO). Dat warmtenet in Brugge vertrekt vanuit de industriezone op de Pathoekeweg en krijgt tegen eind 2021 nieuwe vertakkingen naar de Sint-Pieters Molenwijk Noord en Zuid, de appartementen Op Den Dijk langs de Oostendse Steenweg en het Atelier van Mintus. Dankzij de uitbreiding zullen nog meer woningen kunnen verwarmen met groene energie. De totale kost van de uitbreiding bedraagt 1,58 miljoen €.
Het IVBO heeft één van de eerste en grootste warmtenetten van Vlaanderen. Bij de bouw van de verbrandingsovens kozen ze voor een centrale met energieterugwinning. Door die visionaire en innovatieve beslissing wordt al sinds 1982 warmte via het warmtenet verdeeld.
 
De jaren daarna breidde het net beetje bij beetje uit. In het IVBO-model is de producent ook de netbeheerder en de leverancier van de energie en dat totaalaanbod is belangrijk voor het succes van het net. Momenteel gaat 65% van de restwarmte naar het AZ Sint-Jan, maar ook het OCMW, de gevangenis, enkele grote bedrijven en appartementen. Recentelijk werd recent de volledige woonwijk Duivenkeet  aangesloten op het warmtenet.
 
De komende jaren wordt het warmtenet fors uitgebreid met enkele belangrijke nieuwe vertakkingen. Zo komen er twee nieuwe subnetten voor de Sint-Pietersmolenwijk. In Sint-Pietersmolenwijk Noord sluiten ze eerst twaalf nieuwbouwwoningen en het woonzorgcentrum Mintus aan. In de Sint-Pietersmolenwijk Zuid breiden ze uit naar de nieuwbouwappartementen Sandweghe en de bestaande appartementen op het Papenplein. Later komen daar nog eens een 600-tal nieuwe woningen bij, het jeugdhuis Tempelhof en servicewoningen.
 
Er komt voorts nog een uitbreiding naar de appartementen Op Den Dijk langs de Oostendse Steenweg, waar overgestapt wordt van aardgas naar het warmtenet. En ten slotte zal ook het gekende Atelier Mintus overstappen van aardgas naar het warmtenet.
 
“De uitbreiding van het warmtenet is een belangrijke investering en toont ons vertrouwen in de toekomst van IVBO. Dankzij de Vlaamse steun doet IVBO een grote sprong vooruit om in de toekomst de stad Brugge en haar inwoners en bedrijven te voorzien van duurzame warmte”, aldus een opgetogen en ambitieuze IVBO-voorzitter Minou Esquenet. “Met de uitbreiding van het warmtenet besparen we 265 ton CO2 per jaar. Eens de Sint-Pietersmolenwijk Noord en Zuid volledig uitgebouwd zijn kan er nog eens 1.000 ton CO2 per jaar bespaard worden.”
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Spoorvrachtcorridor tussen Noordzee en Baltische Zee houdt halt in Gent

Spoorvrachtcorridor tussen Noordzee en Baltische Zee houdt halt in Gent

De Europese Commissie trekt de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen. De Commissie gaat hiermee in op de vraag van North Sea Port dat zijn rol als Europese tophaven en spoorhaven[…]

Vlaamse regering zet dit jaar 38 snelwegwerven in gang

Vlaamse regering zet dit jaar 38 snelwegwerven in gang

Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Internationale samenwerking voor spoorontsluiting Gent-Terneuzen

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

Meer artikels