Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Italiaans paviljoen op Wereldexpo ontworpen door Nemesi & Partners

Italiaans paviljoen op Wereldexpo ontworpen door Nemesi & Partners

Het enorme Italiaanse paviljoen dat nog tot 31 oktober te bezoeken is op de Wereldexpo in Milaan, was het winnende project van een internationale architectuurwedstrijd waaraan in totaal 68 architectenbureaus deelnamen. Het ontwerp is van een groep bestaande uit architectenbureau Nemesi & Partners uit Rome, Proger SpA en Bms Progetti Srl (voor de bouwtechniek en installaties) en prof. Ir. Livio de Santoli (voor de duurzaamheid van het gebouw).

Hoofdaannemer was Italiana Costruzioni SpA, bijgestaan door Mantovani Group, Italiana Costruzioni SpA., SpA, de Stryl-Comp Group en Stahlbau Pichler Srl.

Het Italiaanse paviljoen bevindt zich aan de Cardo, de loodrechte as die op het expoterrein de verbinding vormt met de Decumano, de hoofdboulevard die de wereldtentoonstelling doorkruist. Het geheel bestaat uit Palazzo Italia (een gebouw van 13.200 m² met zes bovengrondse verdiepingen) en een aantal kleinere gebouwen van ongeveer 13.700 m² met drie bovengrondse verdiepingen. Het ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van innovatieve technologie en een duurzame aanpak.

Deze elementen smelten samen met de kennis en vaardigheden van de Italiaanse bedrijven die betrokken waren bij de bouw van het paviljoen en presenteren op die manier een symbolisch centrum van hedendaagse creativiteit.

Het indrukwekkende Palazzo Italia bevindt zich aan de noordelijke zijde van de Cardo en vormt een prachtige architecturale blikvanger voor al wie langs deze zijde het expoterrein betreedt. Het paviljoen is 35 m hoog en daarmee de hoogste piek op het hele expoterrein. Alle paviljoenen op de Cardo worden uitsluitend door Italiaanse regio's of bedrijven bevolkt.

Weefsel

Palazzo Italia is gebaseerd op het concept van een 'stadsbos', met een 'vertakte' buitenzijde. Nemesi maakte gebruik van een uniek geometrisch ontwerp om de buitenlaag te creëren en roept daarmee herinneringen op aan het niet-gestructureerde en chaotische weefsel van takken in de natuur. Door het weefsel van de zwarte lijnen op het witte oppervlak ontstaat een spel van licht en schaduw, dat samen met de vele uitsteeksels een sculptuurachtig en buitenissig gebouw oplevert. Toch kan de beschikbare ruimte in Palazzo Italia op een heel praktische manier worden benut.

Het geheel genereert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Het binnenpleintje vertegenwoordigt de energie van de gemeenschap. Deze ruimte vormt het symbolische hart van het complex en is het uitgangspunt voor de tentoonstellingsroute die zich doorheen de vier enorme volumes van het gebouw slingert. De volumes symboliseren reusachtige bomen die met grote wortels vastzitten in de aarde. Als je vanaf het binnenplein omhoog kijkt, lijken ze langer te worden om uiteindelijk een luifel te vormen boven het gigantische glazen dak.

De tentoonstellingsroute voert de bezoeker dwars door dit bijzondere architectonische landschap waarbij de gebogen hellende gevels voortdurend een gevoel van vloeibaarheid en dynamiek oproepen. De grote trap die oprijst uit het binnenplein verbindt visueel alle verdiepingen. De volledige 9.000 m² van de buitengevel van Palazzo Italia werd bekleed met negenhonderd biodynamische betonnen panelen met door Italcementi gepatenteerde TX Active-technologie. Wanneer dit materiaal in contact komt met zonlicht kan het luchtvervuiling opvangen, deze transformeren in inerte zouten en zo het smogniveau verminderen.

De gebruikte mortel bestaat uit 80% gerecycleerde aggregaten, waaronder afvalmateriaal uit de marmergroeven van Carrara, wat het oppervlak meer glans geeft dan traditionele witte cement. Dit nieuwe materiaal is ook erg geschikt om te worden gebruikt voor de complexe vormen van de platen die deel uitmaken van de constructie van Palazzo Italia.

Ieder paneel is uniek en werd vervaardigd met behulp van Styl-Comptechnologie. Het dak werd gecreëerd door Stahlbau Pichler en bestaat uit fotovoltaïsch glas en platte en gebogen geometrische vormen. Het dak bereikt zijn architectonische hoogte boven het binnenplein waardoor het als een enorm glazen kegelvormig dakraam over het binnengedeelte hangt en op die manier voor veel natuurlijk licht zorgt.

De overige gebouwen langs de Cardo werden door Nemesi & Partners ontwikkeld met het idee van een Italiaans dorp voor ogen. De volumes worden afgewisseld met kleine pleintjes, terrassen en overdekte loopbruggen. Verschillende geometrische vormen, soms overhangende, werden geassembleerd tot een soort reusachtige mozaïek waarin elk stuk uniek is en een eigen autonomie heeft, maar toch tot een samenhangend geheel behoort. De gebouwen vertegenwoordigen de Italiaanse regio's en doen dienst als promotieruimtes en vergader- en tentoonstellingsfaciliteiten. De bedoeling is dat Palazzo Italia na afloop van de wereldexpo behouden blijft als diensten- en kenniscentrum voor technologische innovatie. Daarmee is het de enige constructie die zal overblijven van Expo 2015. ' EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tips & Tricks

Tips & Tricks

In een deze reeks, exclusief voor Bouwkroniek, geven we praktische en haalbare tips om de slaagkansen van je offertes gevoelig te verhogen.

23/10/2020 |
Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Bouwprofessionals welkom in virtuele stad van de toekomst

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Reconversie vervuilde bedrijfssite Bottelare kan starten

Nieuwe methode om verf te testen

Nieuwe methode om verf te testen