Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Italiaans Cementir koopt CCB

De Italiaanse cementholding Cementir koopt de Compagnie des Ciments Belges (CCB) voor 312 miljoen '. CCB is een belangrijke producent van cement, granulaten (zand en grind) en stortklaar beton. Het Duitse Heidelberg Cement zette CCB enkele maanden geleden te koop (zie Bouwkroniek van 29 april 2016, blz. 40). CCB is de Belgische tak van de Italiaanse Italcementi Group, die eerder door Heidelberg Cement werd overgenomen.

Heidelberg Cement is de tweede grootste cementgroep ter wereld en wilde de strategisch interessante Belgische cementfabriek eigenlijk helemaal niet verkopen. Dat gebeurde nu toch onder druk van Europa. In juli vorig jaar betaalde Heidelberg Cement 3,7 miljard ' voor zijn Italiaanse sectorgenoot. De nieuwe megafusie stootte op heel wat bezwaren bij de mededingingsauroriteiten. Eerder waren immers ook al twee grote rivaliserende bedrijven, het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim, gefuseerd.

In de USA moet Italcementi activa ter waarde van ongeveer 545 miljoen ' verkopen. De Europese Commissie vroeg dat de Duitse groep de Belgische activa van Italcementi zou afstoten. Samen hebben Heidelberg Cement en Italcementi in België immers een marktaandeel van meer dan 50%. Heidelberg Cement is in België eigenaar van CBR, Interbeton en Sagrex. De activiteiten van Italcementi in België omvatten een cementfabriek in Gaurain, drie Waalse steengroeves en negen betoncentrales.

De overname gebeurt concreet door Aalborg Portland Holding, een bedrijf dat indirect voor 100% wordt gecontroleerd door de beursgenoteerde Cementir Holding. De verkoper is het Franse Ciments Français S.A.S, een bedrijf van Italcementi. Nu het Belgische luik van Italcementi wordt verkocht, zal Europa in principe geen bezwaar meer hebben tegen de overname. De definitieve goedkeuring van de Europese Commissie wordt dit najaar verwacht.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen